ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bli vän med en nysare

Caroline Engvall · 8 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Lina Thomsgård, 32, har 1 500 kontakter.

Lina Thomsgård, 32, har 1 500 kontakter. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Boosta karriären – bli vän med en nysare. Folk som har ett stort kontaktnät sprider det du vill på bred front när de ”nyser”.

När någon nyser sprids bacillerna. I jobblivet är det just sådana personer du ska bli vän med. Folk som har ett stort kontaktnät och därför sprider sina ”virus” på bred front när de nyser.

En nysare kan vara en populär bloggare, en twittrare med många följare, en aktiv Facebookare eller kanske en politiker eller journalist som har en pigg fanskara på nätet.

Att känna en nysare har många fördelar. Inför jobbintervjun kan du få hjälp att komma i kontakt med någon som jobbar på det företaget för att få tillgång till nyttig information om klädkod eller lönenivå. Du kan också använda nysarens kontakter som testarena om du har en ny idé eller ett projekt som du vill ha snabb respons på. Eller om du vill driva opinion förstås.– Bilda powerteam med några stycken och puffa intensivt fram varandra. Det kan ibland vara lättare att sälja in och marknadsföra andra än sig själv, fast träna på det senare också, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.

Lina Thomsgård, 32, är en typisk nysare. Hon har 1 500 kontakter på Facebook, Twitter och MySpace.– Jag länkar ofta till debattartiklar och inspirerande intervjuer, uppmuntrar bra projekt och tipsar om saker jag själv gillar – och ber om tips och input från andra. Mycket av det handlar om feminism, jobb och orättvisor. Kunskap utmanar folk att bilda sig en uppfattning, att se skevheter, engagera sig och agera, säger Lina Thomsgård.

4 tips – så blir du vän med en nysare

1. Följ nysaren. Följ personen noga för att se tonen, intresseriktningen samt vilka andra som följer nysaren. 2. Bekanta dig. Att börja bekanta sig kan vara så enkelt att du gör tummen upp på Facebook, retweetar på Facebook eller svarar på frågor som nysaren slänger ut om olika saker. Eller länka till hans eller hennes blogginlägg.3. Kontakta. Kontakta gärna och fråga om du kan hjälpa till med något eftersom du har liknande frågor. Att man ger och vill bidra med något är ett bra sätt att inleda en relation med någon som redan har ett starkt namn på nätet. Efter ett tag kommer nysaren att känna igen ditt namn och då kan det vara läge att be om hjälp själv.

4. Stalka inte. Undvik dock att mejlbomba personen. Om du framstår som extremt som skickar mängder av frågor och bilder kan du framstå som en stalker.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro