ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blinda kan se med specialglasögon

Stockholm TT · 19 Feb 2007
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Våra testpersoner fick inte full syn, men de kunde skilja mellan ljus och mörker, de kunde uppfatta rörelser och urskilja stora föremål. De kunde också se skillnad på ett fat, en kopp och en kniv, säger professor Mark Humayun vid amerikanska University of Southern California. Förfinad teknik Nu ska studien utökas, därtill med en ytterligare förfinad teknik som är fyra gånger så effektiv som den som användes i den första omgången. Det är människor med ärftlig näthinnesjukdom (retinitis pigmentosa) eller sjukdom i gula fläcken (makuladegeneration) som kan komma att dra nytta av tekniken, inte personer som är blinda på grund av skador i synnerven eller i hjärnans syncentrum.

Enkelt uttryckt går det hela ut på att stimulera de förstörda syncellerna så att de åter börjar sända signaler till hjärnan. Det är detta som Mark Humayun och hans kollegor har gjort med hjälp av ett par specialglasögon, utrustade med en minimal filmkamera och avancerad elektronik. Kameran skickar signaler till en mottagare som är inopererad i patientens öga. Mottagaren ger sedan impulser till näthinnans tappar och stavar som återfår sin förmåga att signalera till hjärnan. Patienten kan se igen. Blind i 50 år Synintrycken kommer i realtid, tekniken fungerar utan fördröjning. Däremot kan det ta tid innan patientens hjärna "lär" sig att tolka impulserna. -Vår första patient hade varit blind i 50 år. Han fick synupplevelser direkt i försöket, men det tog honom en eller två månader att nå full möjlig synkapacitet, säger Mark Humayun och tillägger att det går fortare ju yngre en person är. Inom två år kan specialglasögonen finnas ute på marknaden, klara för ögonläkare att behandla sina patienter med, tror Mark Humayun. Vad som möjligen kan ta udden av hans glada budskap är att en tysk forskargrupp sade samma sak - 2003.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro