ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blir du störd när grannen renoverar? Det här har du rätt till

Ida Gustafsson · 9 Mar 2016
Uppdaterad 27 Apr 2017
Susanna Skogsberg och Sofie Kjellin är chefsjurister på Hyresgästföreningen respektive HSB riksförbund och de reder ut vad du kan göra när du blir störd när andra bostäder renoveras i ditt hus.  

Susanna Skogsberg och Sofie Kjellin är chefsjurister på Hyresgästföreningen respektive HSB riksförbund och de reder ut vad du kan göra när du blir störd när andra bostäder renoveras i ditt hus.   Foto: TT/Janne Danielsson/Hyresgästföreningen/Kalle Nordlund/HSB


Det borrar, slår och hamrar dagarna i ända när fastighetsägaren eller grannen renoverar i huset. Men vad har boende i hyres- och bostadsrätter rätt till när det blir för mycket byggoväsen? Metro reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Metros läsare Linda har bott i sin hyreslägenhet i ett år och i mitten av februari i år började hyresvärden att renovera en bostad längre ner i huset. Varje morgon efter klockan 07.00 sätter hantverkarna i gång.

– De gör en helrenovering av lägenheten, de har rensat ut allting. De måste borra och bila upp allting, lister, köksluckor, inne på toaletten, säger Linda till Metro.

LÄS MER
Juristen: Det här gäller när dina grannar är stökiga

Renoveringsarbetet hörs i hela huset och Lindas tre månader gamla bebis kan inte sova på dagarna.

– Jag försöker gå ut på en promenad i et par timmar och ser efter om någon kompis är ledig eller om vi kan gå till min pappa som är pensionär, säger hon.

När hon möter grannarna i hissen kommenterar de att de måste vara jobbigt med renoveringen eftersom de har ett spädbarn.

Hon har frågat hyresvärden om en ersättningslägenhet under renoveringsperioden, men har fått nej. Hon hoppas att hyresvärden i alla fall kan sänka hyran under den tid renoveringen pågår, men har ännu inte fått något svar på den frågan. Metro har sökt fastighetsägaren, men utan att ha fått ett svar.

Det här gäller för dig som bor i hyresrätt

Vad en hyresgäst har rätt till om det blir mycket oväsen vid renovering beror på en rad faktorer.

– Det är vanligt att man blir störd när det är ombyggnationer eller ett vanligt underhåll. Men gör man något genomgripande i fastigheten är det vanligt att man blir störd. Men det är inte alltid att man har rätt till avdrag på hyran, man får pröva varje händelse, säger Susanna Skogsberg, chefsjurist på Hyresgästföreningen.

Byggarbeten ska genomföras dagtid.

– Man får inte störa, det brukar vara på normal arbetstid, många hyresvärdar ser till att man inte börjar för tidigt på morgonen, säger hon.

Ett sätt kan vara att försöka anpassa arbetet så att de mest ljudliga arbetena genomförs mitt på dagen för att så få som möjligt blir störda.

LÄS MER
Här höjs hyrorna mest i landet

I vissa fall kan det stå i hyresavtalet att hyresgäster inte har rätt till avdrag på hyran om värden behöver genomföra ett underhållsarbete i fastigheten. Men den klausulen kan bli ogiltig om det är ett omfattande byggarbete eller mycket som görs på en gång.

– Varje fall måste bedömas för sig, säger Susanna Skogsberg.

För att konstatera att renoveringsarbetet är störande kan det i vissa fall leda till att man måste genomföra ljudmätningar i fastigheten.

Att få en evakueringslägenhet när värden renoverar i huset är inget hyresgästen egentligen har rätt till.

– Man kan ta upp det till diskussion men man har ingen rätt att kräva det. I bland är det så att de inte har några lägenheter att erbjuda, säger Susanna Skogsberg.

Det här gäller för dig som bor i bostadsrätt

Först och främst gäller det att den som renoverar för en dialog med grannarna och informerar om arbetet och hur länge det ska pågå. Men även att denne följer föreningens trivselregler.

– De är ju vägledning skulle jag säga. Det är klart att om man renoverar och behöver göra det på helgerna kan man prata med sina grannar, det handlar om hänsyn och kommunikation, säger Sofie Kjellin, chefsjurist på HSB riksförbund.

Men den granne som bilar i sitt badrum fram till midnatt i flera dagar i sträck har passerat gränsen för vad som anses vara acceptabelt.

– Håller man på 06-24 då iakttar man inte det som i bostadsrättslagen heter sundhet, ordning och gott skick, säger Sofie Kjellin.

Den som blir drabbad av en sådan granne som inte slutar trots påtryckningar får kontakta styrelsen som i sin tur får kontakta den renoveringsglada grannen och be denne att följa reglerna.

Hjälper inte det heller kan det nattliga byggarbetet bli ett skäl för uppsägning av medlemmen.

Om det är bostadsrättsföreningen själv som genomför ett väldigt störande underhållsarbete i fastigheten är det inte självklart att du bostadsrättsägare har rätt till nedsättning av månadsavgiften.

– Man kan få det, men då måste man visa att föreningen har varit vårdslös, men man har generellt sätt inte rätt till nedsättning som i en hyresrätt, det är en skillnad säger Sofie Kjellin.

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro