ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blir mamman smittad kan barnet dö – ändå avråds hon inte resan

TT · 5 Mar 2016
Uppdaterad 5 Mar 2016
Tre månader gamla Ester Kamilly är ett av flera Brasilianska barn som undersökts i studien.

Tre månader gamla Ester Kamilly är ett av flera Brasilianska barn som undersökts i studien. Foto: AP Andre Penner/TT Nyhetsbyrån


En ny studie från USA och Brasilien styrker sambandet mellan zikaviruset och fosterskador. Men Sverige har inte tagit något nationellt grepp och gravida varnas inte från att resa till området.

klar

Artikellänk är kopierad

Studien är gjord av forskare från USA och Brasilien och har publicerats i den medicinska tidsskriften The New England Journal of Medicine, skriver Reuters.

► LÄS MER: Svensk mygga möjlig spridare av zika

Studien är visserligen liten, gjord på 88 kvinnor i Brasilien, men resultatet är alarmerande. 29 procent av de gravida kvinnorna som deltog i studien, och som har smittats av zika, visade på allvarliga fosterskador. Några foster var dödfödda och andra visade tecken på bland annat nervskador och blindhet. Inga fosterskador hittades på de 16 kvinnor som testades negativt för zika.

Insatser utifrån omfattning

Men det viktigaste just nu är inte alla studier som visar på sambandet mellan viruset och fosterskador, enligt Folkhälsomyndigheten.

- Det finns någon form av samband, men vi har däremot ingen aning om hur stora riskerna är och när i graviditeten man drabbas, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT och fortsätter:

- Det viktiga är att ta reda på hur starkt det är. Det är där som det kommer att bestämmas vilka insatser som är rimliga att göra, hur man ska göra dem och när man skyddas, säger han.

Ingen nationell avrådan

Region Jönköping har gått ut och avrått gravida kvinnor från att resa till områden där zikaviruset är utbrett. Men någon nationell avrådan är ännu inte aktuell, enligt Folkhälsomyndigheten.

► LÄS MER: Zika-virus kan spridas via sex

- Vårt jobb är att hålla vården väl underrättad om hur kunskapsutvecklingen går framåt och där ligger den på samma nivå: det finns inget som talar för att det här ett större problem för folk i allmänhet. Men är man gravid eller tänker bli det så bör man prata igenom det med någon i sjukvården eller fundera igenom det själv tills, förhoppningsvis, kunskapssituationen blir tydlig, säger Tegnell.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro