ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Blir psykiatrins sak att döda den onde Anders"

Erik Scherlund · 23 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Åklagaren anser att Anders Eklund bör dömas till livstids fängelse.Men tingsrätten beslutade att han ska genomgå en ny rättspsykiatrisk undersökningDom i målet kommer därför tidigast i september.När rättegången mot Anders Eklund fortsatte på onsdagen hölls slutpläderingar avseende brotten mot Engla Juncosa Höglund.Åklagare Patrik Säflund menade att Anders Eklund borde dömas till livstids fängelse.- Jag menar att gärningarna är styrkta och att våldtäkten ska betraktas som grov eftersom Eklund visat särskild hänsynslöshet och råhet, säger Patrik Säflund.Enligt åklagaren är bevisläget mot Anders Eklund minst sagt gott. Dels har han själv erkänt, dels finns en omfattande muntlig, skriftlig och teknisk bevisning.Patrik Säflund sade också att han fortfarande inte tror på delar av Anders Eklunds berättelse. Bland annat att överfallet på Engla var oplanerat.- Jag menar att vi visat att Eklund stått och väntat in Engla som han nyligen passerat och därefter förföljt henne med uppsåt att sexuellt förgripa sig på henne. Något annat syfte är osannolikt.– Det visar på en otrolig förslagenhet och likgiltighet från Eklunds sida, säger Patrik Säflund.Åklagaren underströk också att våldtäkten och mordet ska betraktas som två enskilda händelser. I motsats till advokat Leif Silbersky som argumenterat för att våldtäkten "konsumeras" av mordet.Advokat Leif Silbersky blev i sin slutplädering mycket personlig.– Jag skulle vilja säga något som lindrar familjens smärta och sorg. Ord som får oss alla att förstå. Men jag hittar inga ord som tröstar. Det finns inga sådana ord. Det finns inga ord som kan rättfärdiga att döda ett barn, säger Leif Silbersky.Därefter gick Leif Silbersky över till att tala om sin klients ”dubbelnatur”.– Den onda Anders Eklund utförde mordet på Engla. Det är den onde Anders Eklund som förtjänar vårt förakt, även mitt. Inte den snälla Anders Eklund som finns någonstans där inne. Det blir psykiatrins sak att ta död på den onde och låta den gode leva, säger Leif Silbersky.Som väntat yrkade därför försvaret på att Socialstyrelsens rättsliga råd ska ompröva om Eklund är psykiskt störd eller inte. Efter en kortare överläggning kom tingsrättens utlåtande. Lagman Lars Eklycke meddelade att det enligt tingsrätten finns övertygande bevisning mot Anders Eklund. Men innan tingsrättens dom faller ska Socialstyrelsens rättsliga råd ompröva om Anders Eklund är psykiskt störd eller inte.Rättsmedicinalverket har tidigare kommit fram till att Anders Eklund inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet, vilket i så fall innebär att han kan dömas till fängelse. När Socialstyrelsens yttrande kommit in fortsätter tingsrättsförhandlingarna, troligen någon gång i september.

Mamman till Eklund: Jag vet att du ljuger

Carina Höglund, Englas mamma, valde att tala under slutpläderingarna och vände sig direkt till Andres Eklund.

- Anders, dig borde staten ha tagit hand om för länge sedan. Men man har dragit in på vårdinrättningar. Fängelsestraff för våldtäkter är för korta. Redan vid den första våldtäkten du gjorde dig skyldig till borde du ha fått ett långt avskräckande fängelsestraff

Hon fortsatte:

- Du kan mycket väl skilja rätt från fel och är smart nog att bara avslöja det polisen kan avslöja. Anders, jag tycker det är löjligt att du skyller ifrån dig. Jag vet att du ljuger flera gånger under din berättelse.

Carina Höglund var hela tiden stadig på rösten, utom vid ett tillfälle då gråten bröt igenom. Då talade hon om hur hennes sambo Torbjörn och Engla hade arbetat tillsammans ett dygn innan Engla mördades.

Eklund valde att inte tala under slutanförandena.

Socialstyrelsens rättsliga råd ska undersöka Anders Eklund, innan tingsrätten fäller dom. Det meddelade rättens ordförande strax innan förhandlingarna avslutades.

Enligt rätten finns det övertygande bevisning mot Anders Eklund vad gäller brott både mot Engla och Pernilla, men vilken påföljd som blir aktuell för honom avgörs först när Socialstyrelsens experter kommit in med sitt yttrande. Till dess ska Eklund sitta kvar i häkte.

När Socialstyrelsens yttrande kommit in fortsätter tingsrättsförhandlingarna. Då ska rätten höra de vittnen i Sandviken-fallet som ännu inte hörts.

Fortsatta förhandlingar kan bli aktuella först en bit in i september, enligt rättens ordförande.

Ökad hotbild mot Eklund

Hotbilden mot Anders Eklund har blivit allvarligare. Polisen har förstärkt bevakningen under rättegångens tredje dag.Förutom de ordinarie väktarna finns i dag två uniformerade poliser placerade inne i åhörarsalen.Ett nytt inslag i säkerhetsarbetet.– Det är riktigt att hotbilden har förändrats inför, säger Krister Olsson insatschef till metro.sePå vilket sätt?– Det kan jag inte säga så mycket om, säger Olsson. Men något?– Allmänheten har utgjort ett viss orosmoment, punkt. Nu försöker vi se till att det inte händer något.Krister Olsson tror att det mediala intresset vara en orsak till den nya hotbilden. – Ju mer massmedia bevakar – ju mer knäppgökar säker sig hit.Hittills ska dock inget allvarligare ha inträffat än att polisen har omhändertagit en spritflaska från en av åhörarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Scherlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro