ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blivande lärare fuskar mest bland studenterna

Aron Andersson · 12 Apr 2017
Uppdaterad 12 Apr 2017

Foto: TT


De som utbildar sig till lärare är de som fuskar mest. Det visar en genomgång av disciplinärenden vid Stockholms universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholms universitet har fler lärarstudenter är något annat universitet i landet. Men det är också just dessa studenter som fuskar mest, enligt Sveriges radio.

Under 2016 stod de för nästan hälften av allt fusk som hamnat bland universitetets disciplinärenden. 39 av 89 fall utgjordes av studenter inom pedagogik, didaktik och barn- och ungdomsvetenskap.

– Många är erkänner och många är djupt bedrövade och ångrar sig. De har sett instruktionerna, de vet hur de ska göra men ändå tar man den här chansen, man känner sig pressad helt enkelt, säger prorektor Clas Hättestrand till Sveriges radio.

LÄS MER: De åkte dit för fusk på högskoleprovet: ”Hade pluggat hårt”

Det vanligaste fusket är plagiat och straffet kan vara allt ifrån en varning till avstängning i upp till 16 veckor. Varför det är just lärarna som fuskar mest tror skolans prorektor kan bero på att det är äldre studenter som haft ett studieuppehåll innan de börjar plugga vid universitetet.

– Det kan vara så att man inte har det vetenskapliga förhållningssättet lika djupt rotat som, låt säga, en nybörjarstudent, säger han.

LÄS MER: Så straffas fuskande studenter

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro