ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blixtmat med oblyg känsla på Barbacoa

Karin Ericson · 23 Jan 2014
Uppdaterad 7 Dec 2016
Koriander på bordet.

Koriander på bordet. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Som ett mexikanskt Subway. Stressnivån är hög på snabbmatshaket Barbacoa, men det kan det vara värt, enligt Metros krogrecensent.

klar

Artikellänk är kopierad

Barbacoasallad med barbacoakött.
Barbacoasallad med barbacoakött.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
På den mexikanska snabbmatsrestaurangen Barbacoa är det gott om sittplatser med en våning extra.
På den mexikanska snabbmatsrestaurangen Barbacoa är det gott om sittplatser med en våning extra.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Recension: Barbacoa – 2 glober

Jag vet inte om personalen är klockad på Barbacoa, om chefen har kameraövervakning, om de försöker slå något världsrekord i tempo eller om hela personalen går på crack, men jag måste blinka både en och två gånger för att uppfatta frågorna som spottas ut i ett hätskt tempo av killar och tjejer i röda tröjor. ”Vanligt-ris-eller-råris”, ”Tomatsalsa-ananassalsa-eller-majssalsa?” Om du tvekar och inte svarar tillräckligt snabbt, det vill säga inom loppet av en sekund, upprepas samma fråga otåligt. Tänk om Barbacoa hade varit lika trevlig och personlig som sin Facebooksida. Jag känner mig lurad.

Barbacoa skryter med bra kött som ”långtidsbakad fläskkarré från skånska gårdar” men jag kan lova att när du till slut står där med din burrito i hand är ­köttet så stressat av personalen att det inte spelar någon roll hur vänlig slakten har varit eller hur långsamt den bakats. Och du med.

Barbacoa är som Subway men i stället för mackor serveras mexikansk snabbmat. Förlåt, jag menar blixtsnabbmat. Du står ­­i kö, på rad längst en disk och på andra ­sidan står personal bakom slakterikakel och gör din burrito eller dina tacos enligt en löpande-band-princip.

Person 1 värmer brödet och lägger i ris, person 2 tar brödet vidare och frågar hetsigt tre gånger vilket ris jag ska ha utan att se att det redan ligger ris i min burrito. Jag väljer grillat ekologiskt kycklinglår från Bosarp, svarta bönor och färsk tomatsalsa samt guacamole sidan om. Person 3 virar in min burrito i papp, lägger den i en korg och tar betalt så snabbt att hon glömmer fråga om jag vill ha något att dricka.

Efter kön har jag smärre hjärtklappning, men jag slår mig ner på en pinnstol på andra våningen med utsikt över gågatan utanför och den glest inredda restaurangen med grårutigt golv och bord av klassiskt virrvarmönster från 50-talet.

Brödet är mjukt och gott, burriton är välfylld, smakrik och så saftig att det rinner ned över händerna (bra eller dåligt – välj själva). Köttet är för salt och jag rekommenderar guaca­mole för att väga upp smakerna.

Jag uppskattar att snabbmatsrestaurangen vågar servera mexikansk mat med styrka, att råvarorna är påtagligt bra, den färska koriandern på bordet och framför allt att det går att både dricka öl och tequila till maten. Vilket särskiljer Babacoa från alla andra snabbmatskedjor just nu. Trots allt kan jag tänka mig att genomgå stressen för en burrito då och då.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro