ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blocketköpare blåsta på halv miljon kronor

Maria Forsström · 14 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Spelberoende man sålde bluffvaror för att finansiera beroendet

klar

Artikellänk är kopierad

Den 32-årige mannen blåste Blocketköparna på en halv miljon kronor. De dyra kamerorna han sålde fanns inte – och pengarna gick till hasardspel.– Han är spelberoende, säger åklagare Catarina Tiel.

Mannen som bor i norra Stockholm har sedan förra hösten satt in annonser på den populära köpsajten Blocket. Där lockade han med fina kameror, datorer och andra elektronikprodukter.

Prislappen låg mellan 5 000 och cirka 20 000 kronor. Men inga av produkterna fanns på riktigt.I utredningen finns 38 polisanmälningar från olika privatpersoner. Innan han stoppades hade han lurat av köparna runt 500 000 kronor.

Som förklaring säger 32-åringen att han för åtta år sedan blev spelberoende. Han genomgick behandling och var spelfri i sex år. Men förra året hamnade han på ett kasino i ett jobbsammanhang och blev fast igen. Bland annat spelade han bort 450 000 kronor från sitt och sambons konto. För att finansiera spelandet började han sälja bluffvaror på Blocket.

Mannen har redan betalat tillbaka pengarna till flera av dem som blivit bedragna.Catarina Tiel räknar med att väcka åtal för bedrägeri under hösten.

Så skyddar du dig mot bedrägeri

Jesper Lilliesköld är kundsäkerhetsansvarig på Blocket, vars marknadsplats omsätter 141 miljarder kronor om året.

– Och tyvärr är det så att där det görs affärer, där rör sig även mindre seriösa säljare och köpare. Vi känner inte till fall som bara anmäls till polisen, men till oss kommer det anmälningar varje vecka.

Blocket har en säkerhetsavdelning med fem anställda som när det är nödvändigt hjälper polisen med IP-nummer och information om vem som betalat den aktuella annonsen, och de har flera gånger lyckats få tag i bedragaren.

Men för att det inte ska behöva gå så långt poängterar Jesper Lilliesköld det viktiga i att inte betala något i förskott.

– Vi har varningar om det på varje sida. En grundregel är att inte betala för något man inte fått eller sett.

Han uppmanar också till försiktighet när det gäller att låta folk provköra bilar.

Peter Henningsson, 19, arbetssökande, Östermalm: – Nej, jag är inte rädd, men man får vara litet alert. Inte lämna ifrån sig pengarna direkt, gärna träffas. Man kan använda sig av Pay Pal på nätet.
Peter Henningsson, 19, arbetssökande, Östermalm: – Nej, jag är inte rädd, men man får vara litet alert. Inte lämna ifrån sig pengarna direkt, gärna träffas. Man kan använda sig av Pay Pal på nätet.Foto: Urban Brådhe
Elinor Stenberg, 16, studerande, Ingarö: – Nej, jag har handlat flera gånger på Blocket. Jag är nog för godtrogen.
Elinor Stenberg, 16, studerande, Ingarö: – Nej, jag har handlat flera gånger på Blocket. Jag är nog för godtrogen.Foto: Urban Brådhe
Roger Comstedt, 41, egenföretagare, Tyresö: – Ja, jag gör ogärna det. Jag är ganska skeptisk. Kör på det gamla hederliga sättet, ringer upp och träffas.
Roger Comstedt, 41, egenföretagare, Tyresö: – Ja, jag gör ogärna det. Jag är ganska skeptisk. Kör på det gamla hederliga sättet, ringer upp och träffas.
Maria Sjölin, 33, informatör, Gärdet: – Nej, jag skulle aldrig skicka in pengar innan jag hade varan. Jag har själv både sålt och köpt på nätet.
Maria Sjölin, 33, informatör, Gärdet: – Nej, jag skulle aldrig skicka in pengar innan jag hade varan. Jag har själv både sålt och köpt på nätet.Foto: Urban Brådhe

Metrofrågan: Är du rädd för att handla saker på Blocket?

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro