ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blodiglar ger skåningar nya fingrar

Johan Mårtensson · 4 Maj 2011
Uppdaterad 4 Maj 2011
Helena Hansson är sjuksköterska och ansvarig för blodiglarna på Skånes universitetssjukhus. På de stora lasaretten i Stockholm och Göteborg används iglar inte alls i samma utsträckning.

Helena Hansson är sjuksköterska och ansvarig för blodiglarna på Skånes universitetssjukhus. På de stora lasaretten i Stockholm och Göteborg används iglar inte alls i samma utsträckning. Foto: kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

Med vedhuggning och trädgårdsarbete följer olyckor, och för att rädda de avhuggna fingrarna får Skånes universitetssjukhus ovanlig hjälp – av blodiglar. Enligt Eva Stridsberg, avdelningschef på handkirurgiska kliniken, kan inget läkemedel få i gång blodcirkulationen lika bra som iglarna. – Användningen av dem brukar öka i samband med skördeolyckor och olyckor med vedklyvare. Det händer också att vi lånar ut några till exempelvis bröst-operation. Men iglarna återanvänds aldrig utan avlivas i sprit, säger hon. I en burk på avdelningen simmar flera iglar som fastat i ett halvår och väntar på att få suga blod. – Det är klart att patienter kan bli förvånande när vi berättar om nyttan med blodiglar på fingrarna. Men bra förklaringar och information är A och O, säger Helena Hansson, sjuksköterska med ansvar för iglarna. De svarta parasiterna användes förr inom folkmedicinen och fram till 1972 kunde man köpa dem på apotek. Numera kan hundratals gå åt per år på sjukhuset.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro