ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blodigt allvar i årets "Robinson"

TT Spektra · 18 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: TV4


klar

Artikellänk är kopierad

Nu plockar TV 4 upp dokusåpornas urmoder "Robinson" med premiär på lördag. - Fortfarande det bästa programmet i sin genre, säger producenten Martin Nygren. I dagens digra dokusåpaskörd ter sig "Robinson" rätt harmlöst. Men när programmet hade världspremiär i SVT 1997 skapade det rubriker i svenska medier. Debatten handlade till stor del om det omoraliska i de dömande öråden. En av deltagarna i första säsongen tog livet av sig efter att ha blivit utröstad av sina medtävlande.

"Expedition: Robinson" blev trots detta en populär långkörare, med fyra miljoner tittare som mest. I åtta år tuffade landets mesta vildmarkssåpa på i public service-tv innan den togs över och kommersialiserades av TV 3, med en kändisvariant i snabbt antågande. Efter tre års tystnad är det nu dags för TV 4 att ta sig an programformatet, som spridits över hela jorden. Exekutiv producent är Martin Nygren, med ett förflutet på Strix Television, som var först med att göra "Expedition: Robinson" på 90-talet. - Inget slår "Robinson", det är fortfarande det bästa programmet i realitygenren. Till skillnad från i mer konstruerade såpor, där människorna brukar vara rätt extrema, kan tittarna identifiera sig med de här deltagarna. Vem har inte funderat över hur man skulle klara sig ensam på en öde ö, säger han och tillägger: - Det finns en inneboende dramatik i "Robinson", med den häftiga miljön och tävlingarna. I USA är motsvarigheten "Survivor" inne på sin 18:e säsong. Martin Nygren tror inte att "Robinson" gjort sitt i Sverige - enligt honom har det inte varit en fråga om, utan när, det ska återuppstå. - Det har väl varit alla tv-chefers önskan, men vi blev först. "Robinson" är tidlöst, svenska folket hyser en speciell kärlek till det.

När programmet startar igen på lördagen kommer publiken att märka en tillbakagång till hur det såg under de första SVT-åren, innan killar och tjejer som bara var ute efter en plats i rampljuset invaderade rutan.

Dock har TV 4 valt att dra åt snaran ytterligare. De 18 deltagarna har inte fått någon risranson att falla tillbaka på som förr, utan får klara sig på alger och löv. - Det är mindre svenskt den här gången, tuffare. Vi har litat på att det kan bli bra tv även om deltagarna är trötta och hungriga, säger Martin Nygren. En som kan vittna om de nya, hårdare omständigheterna är programledaren Linda Isacsson, som tillbringat sex inspelningsveckor på den filippinska ön Palawan. - Jag tror att folk längtar efter något annat än feelgood-serier, att de vill ha tv som är på blodigt allvar igen, säger hon.

Om "Robinson" blir den succé 2009 som även tv-experter har siat om återstår att se. Men Harald Treutiger, som ledde de två första säsongerna i SVT, är skeptisk. - Det känns som att vi sett grejen, och jag tror inte att det har gått tillräckligt lång tid för en revival, säger han.Håller du med om att det är det bästa realityprogrammet som gjorts? - Nja, det är nog en romantisering. Man kan inte ta ifrån "Expedition: Robinson" att det var först, men jämför man med dagens tv så var det inte särskilt märkvärdigt.

Ranjit Roy, 31, Hjärup
Ranjit Roy, 31, HjärupFoto: TV4
Rafael Ortega, 44, Malmö
Rafael Ortega, 44, MalmöFoto: TV4
Nina Amjadi, 22, Järfälla
Nina Amjadi, 22, JärfällaFoto: TV4
Mika Svensson, 26, Stockholm
Mika Svensson, 26, StockholmFoto: TV4
Michel Berendji, 39, Stockholm
Michel Berendji, 39, StockholmFoto: TV4
Lukas Berglund, 29, Lidingö
Lukas Berglund, 29, LidingöFoto: TV4
Kerstin Fröblom, 60, Täby
Kerstin Fröblom, 60, TäbyFoto: TV4
Josephine Myrén, 38, Hägersten
Josephine Myrén, 38, HägerstenFoto: TV4
Jarmo Heinonen, 54, Åkersberga
Jarmo Heinonen, 54, ÅkersbergaFoto: TV4
Erik Rydberg, 23, Åkersberga
Erik Rydberg, 23, ÅkersbergaFoto: TV4
Erik Blomqvist, 29, Ramkvilla
Erik Blomqvist, 29, RamkvillaFoto: TV4
Erik Billing, 27, Malmö
Erik Billing, 27, MalmöFoto: tv4
Erika Killén, 28, Borås
Erika Killén, 28, BoråsFoto: TV4
Ellenor Pierre, 35, Gävle
Ellenor Pierre, 35, GävleFoto: TV4
Christian Ternstedt, 28, Jönköping
Christian Ternstedt, 28, JönköpingFoto: TV4
Beatrice Karlsson, 37, Arvidsjaur
Beatrice Karlsson, 37, ArvidsjaurFoto: TV4
Anna Lundh, 21, Mora
Anna Lundh, 21, MoraFoto: TV4
Angela Monroe, 31, Stockholm
Angela Monroe, 31, StockholmFoto: TV4
klar

Artikellänk är kopierad

TT Spektra
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro