ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blodprov visar om äldre kan bli gravida

David Baas · 23 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Ny metod ger 80-procentig chans till bra prognos

klar

Artikellänk är kopierad

Ny metod kan geen säkrare prognos för graviditet.
Ny metod kan geen säkrare prognos för graviditet.

NY METOD. Med ett nytt enkelt blodprov blir det lättare att avgöra om kvinnor som närmar sig 40 år kan bli gravida.– Förut hade vi en 50-procentig chans att ge en bra prognos. Nu kommer vi upp i 80 procent, säger Barbro Fridén, läkare vid Fertilitetscentrum i Stockholm, till SVT:s Rapport.Kvinnor väljer ju nu för tiden att skaffa barn allt senare i livet och de äldsta förstföderskorna återfinns i storstäderna. För 20 år sedan var kvinnorna i genomsnitt 23 år när de fick sitt första barn. I dag är de i genomsnitt 29 år.

Möjligheten att bli gravid minskar med stigande ålder eftersom äggproduktionen minskar. För att ta reda på om en kvinna som börjar närma sig 40 år kan bli gravid används nu en ny metod i Stockholm.Metoden går ut på att man med ett blodprov kan avgöra om äggstockarna är tillräckligt bra för graviditet.Metoden kan bli extra viktig när det gäller att bedöma säkerheten vid provrörsbefruktningar. De flesta landsting bekostar tre provrörsförsök och många sätter en åldersgräns vid 38 år. – Vi kan då ge en bättre prognos för om vi kommer lyckas eller ej, säger läkaren Barbro Fridén till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro