ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blodregn når Sverige till helgen

Tobias Sahlén · 4 Apr 2014
Uppdaterad 4 Apr 2014

Ett så kallat blodregn, regn som har med sig sandpartiklar från Saharaöknen, kan falla över Skåne och västkusten i helgen. På lördageftermiddag kan sandregnet nå Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Så här såg det ut när ett blodregn drog in över Sydney i Australien 2009.
Så här såg det ut när ett blodregn drog in över Sydney i Australien 2009.Foto: TT

Storbritannien och London har de senaste dagarna drabbats av mycket dålig luft. Det beror bland annat på att ett blodregn har nått de brittiska öarna och detta har beblandat sig med lokala föroreningar.

Nu kan detta regnväder nå Sverige.

– Vi ser just nu ett högtryck som ligger över hela södra Sverige och som spärrar våra gränser. Men detta högtryck kommer försvagas under lördagen och då kan dessa partiklar falla över södra Sverige, berättar Lina Broman, meteorolog på Foreca.

Blodregn är relativt vanligt i Sydeuropa men mindre vanligt i Sverige – även om det inträffar någon gång varje år.

I Storbritannien har den senaste tidens blodregn varit problematiska, och myndigheterna har utfärdat hälsovarningar, uppger TT. Astmatiker och äldre och människor med lung- och hjärtproblem uppmanades att ta det försiktigt utomhus och på den tiogradiga skala som miljödepartementet använder var föroreningsnivåerna i London en tia.

Om Sverige nås av den brittiska luften blir det dock inte tal om samma dåliga luftnivåer. Och det blir heller inte något omfattande regnoväder.

– Det handlar om lokala regnskurar och inget större regnoväder. I nuläget är det inte troligt att partiklarna når längre norrut än södra Sverige och västkusten, säger Lina Broman.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro