ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blodsockerkurs – på barnens sätt

Gustaf Brickman · 11 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Lilly


klar

Artikellänk är kopierad

Peter Adolfsson.
Peter Adolfsson.

I det nya dataspelet Equalize kan barnen äta bakelser och morötter – och lära sig att ta insulin vid rätt tillfälle.– Spelet lär ut viktig kunskap på ett helt nytt sätt, berättar Peter Adolfsson, överläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, som varit med och utvecklat spelet.Equalize vänder sig främst till barn i åldrarna 5-10 år, och finns att spela gratis på nätet.– För små barn är dataspelsmiljön ofta överlägsen både skriftlig information och föreläsningar. Här leker barnen till sig kunskap på sina egna villkor, och det finns inget annat liknande spel i världen i dag.Kunskap i form av ett dataspel har även flera andra fördelar. – Barnen kan lära sig när de själva vill, utan att föräldrar eller sjukvårdspersonal måste vara i närheten. De får dessutom möjlighet att, i en trygg miljö, prova olika strategier för ett sunt blodsocker. Men Equalize är inte bara till för barnen själva. Även deras kamrater kan få en djupare förståelse för kompisens sjukdom.– Spelet har blivit väldigt gångbart för kompisar, men även för vuxna. Både för föräldrar, men kanske framför allt för lärare, idrottsledare och andra som vill lära sig om diabetes.När ett barn drabbas av diabetes är det ett ledsamt besked, för hela familjen. Samtidigt är det mycket information som måste tas in. Och Peter Adolfsson säger att det är väldigt viktigt att barn tidigt lär sig att på egen hand hantera sitt blodsocker.– En dålig sockerkontroll tidigt i livet kan innebära många komplikationer senare i livet, bland annat en ökad risk för hjärtkärl-sjukdomar. Det är i barndomen grunden läggs, och alla veckor med bra blodsockerkontroll har stor betydelse för framtiden.

Belönas med en medalj. Om du lyckas plocka alla blåa insulincirklar, eller om du äter upp alla kolhydratsfattiga mellanmål som morötter, får du en medalj.
Belönas med en medalj. Om du lyckas plocka alla blåa insulincirklar, eller om du äter upp alla kolhydratsfattiga mellanmål som morötter, får du en medalj.Foto: Lilly
Godiset är dina fiender. Om du springer in i godis från sidan eller underifrån äter du upp det i ett nafs och blodsockret skjuter väldigt snabbt i höjden.
Godiset är dina fiender. Om du springer in i godis från sidan eller underifrån äter du upp det i ett nafs och blodsockret skjuter väldigt snabbt i höjden.Foto: Lilly
klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Brickman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro