ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blodtörstiga tigermyggan på väg hit – "smyger sig fram"

· 20 Aug 2015
Uppdaterad 20 Aug 2015
Tigermyggan sprider en rad sjukdomar över världen.

Tigermyggan sprider en rad sjukdomar över världen. Foto: Alamy


Den fruktade tigermyggan sprider denguefeber och andra svåra sjukdomar. Nu kan den snart finnas i Sverige, enligt myggexperten Yngve Brodin.

klar

Artikellänk är kopierad

Tigermyggan kommer närmare och närmare Sverige. Nyligen upptäcktes den fruktade insekten i Tyskland och den har redan etablerat sig i andra länder i Europa, rapporterar tyska Die Welt.

Det är bara en tidsfråga innan tigermyggan kommer hit, enligt Yngve Brodin som är myggexpert på Naturhistoriska riksmuseet.

– Det är en mygga som sprider dödliga sjukdomar. Den är på väg till Sverige i och med klimatförändringarna, men det är svårt att säga när, säger han.

►LÄS MER: Mördargeting kan komma i sommar – ”gör massangrepp”

Tigermyggan bär på och sprider en rad sjukdomar, mest fruktad är den för spridningen av denguefeber. Myggan har sitt ursprung i Sydostasien men har kommit till andra världsdelar i samband med import och export av varor. Men tigermyggan har inte påträffats i Sverige – ännu.

– Nej, jag har fått in många prover från olika människor som har trott att det var en tigermygga. Men det har varit andra randiga myggor som är mer vanliga. Än så länge har vi inget fynd i Sverige vad jag vet, säger Yngve Brodin.

Enligt honom lär den snart dyka upp, troligtvis i de södra delarna av Sverige. Kännetecknande för tigermyggan är de vita strecken.

– Den här myggan är väldigt karaktäristisk, liten och svartvit. Det är en väldigt snygg mygga.

LÄS MER: Bli av med myggen – här är huskurerna som faktiskt funkar

Yngve Brodin säger att den lever i vattensamlingar och pölar.

– Den är diskret och lever nära människors boningar. Så smyger den sig fram utan att man kanske märker av den. Risken att bli stucken är större än med skogsmyggor, säger han.

Skulle du stöta på något som du misstänker kan vara en tigermygga är det bra om du rapporterar det, exempelvis till Artportalen.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro