ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bloggar avslöjar politikers sjukfusk

Metro · 20 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

HÄLSA. Sveriges folkvalda riksdagsledamöter sjukskriver sig inte.

Men deras egna bloggar avslöjar dagar fyllda av feberfrossor, förkylningar och magsjuka.

Ändå är reglerna solklara, enligt riksdagens egna direktiv. En riksdagsledamot är i tjänst 365 dagar om året och ska sjukskriva sig – även om det är helg.

Enligt en granskning som TV 3:s ”Insider” gjort är riksdagsledamöterna en av Sveriges friskaste yrkeskårer. Svenskar sjukskriver sig i genomsnitt 11 dagar per år. Motsvarande siffra för riksdags­ledamöterna är ungefär en sjukdag. Av de 349 ledamöterna har hela 221 inte en enda sjukdag sedan de tog plats i riksdagen.

Men deras egna bloggar visar att även en folkvald är sjuk. ”Insider” har gått igenom bloggarna och hittat massor av exempel.

Många bloggande ledamöter anser att de jobbar trots att de är sjuka.– Då man var hemma och snorade kunde man komma i kapp med mejlen. Jag hann med ett par rapporter som jag borde läst tidigare, säger Sofia Arkel-sten (m) till ”Insider”.

En del andra medger att de inte haft koll på reglerna.– Då har jag inte läst på tillräckligt, säger Magdalena Streijffert (s).Det är dessutom ett lönsamt slarv. Första sjukdagen innebär ett löneavdrag på cirka 2 000 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro