ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bloggare från Iran riskerar dödsstraff

Jonas Ryberg · 22 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Hossein Derakhshan, den iranske bloggaren som gjort sig känd under namnet Hoder, riskerar dödsstraff.

Enligt tidningen The Guardians nätutgåva är han anklagad bland annat för att ha samarbetat med främmande makt och för att ha skapat propaganda mot det islamiska styret i Iran. Derakhshan fängslades redan 2008, men först för tre månader sedan startades rättegången mot honom. Mest känd är han som föregångare i den Iranska bloggrörelsen på persiska.

Det hela startade när han hösten 2001 spred instruktioner om hur bloggtjänsten Google kunde användas på persiska. Då hade han redan flyttat till Kanada där han även har medborgarskap.

Han skaffade sig snabbt ett namn som bloggare via bloggen ”Editor: My Self” och fick mycket uppmärksamhet när han reste till Israel för att blogga och för att sprida bilden av israeler som vanliga människor för sina läsare i Iran. Något som han då ansåg som riskfyllt. - Åker jag tillbaka (till Iran) riskerar jag att hamna jag i fängelse för saker jag skrivit på min blogg som förolämpat regeringen, berättade han när han besökte Sverige i början av 2006 på en föreläsningsturné. Efter det har det har Derakhshan fått en hel del kritik bland annat för att ha stött Irans kärnvapenprogram och han har också anklagats för spionage. Enligt Guardian vill Derakhshans familj i Iran inte kommentera fallet i hopp om en mildare dom.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro