ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bloggarna uppmuntrar solande trots cancerlarm

Anneli Sandberg · 20 Mar 2012
Uppdaterad 20 Mar 2012
Sofie Westman, 27, Aspudden, i solariet. – Jag solar för att se fräsch ut förstås, kanske en gång varannan vecka. Farorna tänker jag inte på.

Sofie Westman, 27, Aspudden, i solariet. – Jag solar för att se fräsch ut förstås, kanske en gång varannan vecka. Farorna tänker jag inte på. Foto: Urban Brådhe


UV-strålar ökar risken för att utveckla hudcancer. Men trots detta minskar inte solarieanvändandet. De stora bloggarna uppmuntrar dessutom till solning.

klar

Artikellänk är kopierad

Unga vuxna i åldrarna 18–24 år är den åldersgrupp som solar mest solarium och kvinnor är överrepresenterade. Och det märks tydligt att de stora svenska bloggarna är mitt i målgruppen. Isabelle, Paow, Kissie och Engla är några som nyligen bloggat om sina solariebesök. Men alla har inte samma åsikt. – Jag har aldrig solat solarium! Solarium är livsfarligt. Att bloggare gör det är ett sätt att provocera i och med att alla vet att det är farligt, men många har nog inte heller insett hur farligt det är. Solarium är inte rökning än, säger Isabella ”Blondinbella” Löwengrip. Bloggerskan Katrin Zytomierska skrev nyligen om solariesolning: ”Känns inte alls ohälsosamt utan snarare hälsosamt faktiskt. Vet inte om jag tror på att det är farligt ...” Men enligt Ulf Wester, strålskyddsinspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, så är det alltid en risk att sola sig brun. – Det finns mycket starka bevis för att kraftig och/eller långvarig UV-exposition är den viktigaste faktorn för uppkomst av hudcancer. Solarier är oftast ungefär totalt lika starka som tropisk sol. Dessutom har de mycket starkare UVA-strålning som tränger djupare ner i huden och bidrar till att huden senare blir mindre elastisk –ett potentiellt förstadium till hudcancer.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro