ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blöjan som ropar "färdig!"

Aron Andersson · 24 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Så här ser blöjkitet från Sensible Solutions i Sundsvall ut. 

Så här ser blöjkitet från Sensible Solutions i Sundsvall ut.  Foto: Sensible Solutions


klar

Artikellänk är kopierad

BLÖJBYTE. Snart kommer blöjan som ringer efter blöjbyte när den är fylld. Sensible Solutions i Sundsvall har tagit fram en fuktsensor som är tryckt på papper. Genom att placera pappersremsan och en radiosändare i en blöja kan personalen på ett vårdhem få direkt information om när blöjan måste bytas.

– På sjukhussidan jobbar vi med sensorer som fungerar ihop med vårdsystemet. Pappersremsan klistras in i vuxenblöjan, sedan kläms en liten radio fast om remsan och blöjan, säger vd Mikael Gulliksson.Radion kommunicerar med ett trygghetslarm som i sin tur kan kommunicera med ett datorsystem eller en telefon.

– Målsättningen är att ha en sensor som är ekonomiskt möjlig att stoppa in i stor volym och samtidigt av engångskaraktär och möjlig att kasta bort.

Företaget arbetar också med att ta fram en blöja där systemet redan är integrerat i blöjan, så att ingen pappersremsa måste fästas separat. Även radiosystemet skulle då vara inbyggt för engångsanvändning.Nästa steg är att ta fram en sensor som kan mäta den exakta fuktvolymen och inte bara avgöra om blöjan är fuktig eller inte.– Som man nästan kan förstå är det knepigare, men det finns en gigantisk marknad för en produkt som relativt exakt kan tala om mängden fukt, säger Gulliksson.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro