ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Bloken" – den nya boktrenden

Tomas Lundin · 19 Jan 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Allt fler bloggare tar steget från skärm till pärm

klar

Artikellänk är kopierad

BLOGG I TRYCK. I begynnelsen fanns boken, sedan kom bloggen, den senaste tiden har ”bloken” – bloggen som blivit bok – tagit plats i hyllorna. Den senaste i raden är ”Tjuvlyssnat”, som Metro skrev om i lördags. Bloggen med uppsnappade samtal blev landets mest besökta och nu är det premiär för boken.– Det är en tydlig trend och något som kommer mer och mer. Vi kan nog räkna med att bloggböckerna kommer att vara en integrerad del i utgivningen framöver, säger Agneta Lind, biträdande butikschef på Akademibokhandeln i Stockholms city.

Journalisten, författaren och Metrokolumnisten Hillevi Wahl gör anspråk på att ha gett ut den första bloggboken, på allmän begäran från läsarna av hennes mammablogg.– Folk skrev ut typ 46 sidor och gav varandra i present. Snart började de fråga om jag inte kunde ge ut en riktig bok i stället, säger Hillevi Wahl.”En fuskmammas bekännelser” blev en stor framgång och har följts av två andra ”mammaböcker”. En tredje uppföljare – den sista enligt författaren– kommer i höst.

Det är inte bara journalister som ger ut sina bloggar i bokform, utan även etablerade romanförfattare. Efter flera bästsäljare med Augustpris och hedersdoktortitel i släptåg har Bodil Malmsten släppt ”Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig”, som fötts ur bloggen ”Finistère”.Enligt Bodil Malmsten är bloggboken att betrakta som en riktig bok, inte bara som en spin off på en välbesökt blogg. – En blogg är ju väldigt flytande, jag har mycket högre krav på text som ska finnas mellan pärmar än jag har på ändringsbar text på en skärm. Jag har skrivit om de flesta texterna, putsat och lagt om, byggt en bok, säger Bodil Malmsten, som sitter i Frankrike och filar på uppföljaren till ”Priset på vatten i Finistère”.

• Tjuvlyssnat.Gloria Hedman och Damon Rasti. Sveriges mest välbesökta blogg släpptes som bok i torsdags. Ett tidsdokument om vad det skvallrades om 2006.

Tingsnotarien – dagbok från obygdens tingsrätt, anonym. Tingsnotariens blogg har följts av hela Jurist-Sverige. Från okänd ort skriver den hemlige tingsnotarien om vardagen i "Obygden".

• Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig, Bodil Malmsten. Frankofilen Bodil Malmsten loggar sina tankar från skrivarstugan i Finistère. Egna tankar blandas med vardagshändelser på den franska landsbygden.

En fuskmammas bekännelser, Hillevi Wahl. Först i serien av roligt skrivna bloggböcker om mammalivets vedermödor och glädjeämnen. Första bloggboken någonsin enligt författaren själv.

Konsten att förlora, ”Mats Hård”. Den välkände men okände sportjournalisten är missnöjd med livet och försöker förstå hur det kunde gå som det gick med sportens hjälp. Förra året kom boken ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro