ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blomsterregn och kyssar när bulgarerna kom hem

TT · 24 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
De bulgariska sköterskorna och den palestinske läkaren på flygplatsen i Sofia strax efter att de landat i frihet.

De bulgariska sköterskorna och den palestinske läkaren på flygplatsen i Sofia strax efter att de landat i frihet. Foto: AP


klar

Artikellänk är kopierad

DRAMAT ÖVER. Bulgarien stod still när "Benghazi-sexan" - de Libyendömda vårdarbetarna - kom hem till sist.De frigivna hyllades med blomsterregn och kyssar på flygplatsen i Sofia.

– Jag har levt för just det här tillfället, sade sjuksköterskan Snezjana Dimitrova, med handen hårt hållen om sonen Ivailo Nikoltjovski. -Jag vet inte vad jag ska säga. . . Dödsdomarna finns inte längre. Det är som om de aldrig hade funnits. . . som om jag aldrig skulle ha varit skyldig till något, fortsatte hon, snyftandes av glädje. I Sofia hade anhöriga samlats på flygplatsen redan tidigt på tisdagsmorgonen. Meddelandet om fångarnas avfärd från Tripoli förmedlades med ett rop: "De har lämnat Libyen! De är här klockan tio!"Somliga ville ändå inte ta ut något i förskott.– Jag kommer inte att tro att min mor har återvänt förrän jag kan se henne och röra vid henne, förklarade Nikoltjovski. När det franska presidentplanet landade mottogs de sex av kyssar, omfamningar, blommor och mängder av fotografer.– Jag vet att jag är i Bulgarien, men även om jag alltid hoppats och bett om det, så kan jag fortfarande inte förstå det, sade frigivna Kristijana Valtjeva. Hela Sofia hade stannat till för att följa hemfärden via radio och tv-apparater på kaféer och i affärer. Radio- och tv-kanaler sände direkt från flygplatsen.– Tragedin är över, konstaterade premiärminister Sergej Stanisjev. 

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro