ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blondie firar 40 år med ny skiva

Emma björkman / Maria Forsström · 13 Maj 2014
Uppdaterad 13 Maj 2014

Blondie firar 40 år som band med att släppa nya albumet Ghosts of download”. I juni kommer de till Sverige för en konsert. – Man måste vara lite dum och galen för att vara frontfigur, säger sångerskan Debbie Harry.

klar

Artikellänk är kopierad

Blondie är nära sammankopplat med den färgstarka sångerskan Debbie Harry. Men gitarristen Chris Stein, som grundade bandet tillsammans med Debbie Harry när de var ett par 1974, har aldrig haft något emot att stå strax utanför strålkastarljuset. – Jag har alltid varit stolt över Debbie och alltid varit för att hon ska vara frontfigur. Jag har aldrig varit avundsjuk och jag har aldrig velat vara frontfigur heller, säger Chris Stein, 64. Debbie Harry, 68, påpekar direkt att han alltid stöttat henne. – Man måste vara lite dum och galen för att vara frontfigur. Jag har alltid haft en teatralisk ådra och spelat olika karaktärer. Som barn brukade jag klä ut mig och skapa en fantasivärld och det har jag fortsatt med, säger hon. Nu har Debbie Harry spelat rollen som frontfigur i 40 år. Det firar bandet med att släppa nya albumet ”Ghosts of download”. Och det är där några av Debbie Harrys nya favoritlåtar från den egna samlingen finns. – Jag gillar ”Rave”, ”Backroom” och ”Euphoria” från nya albumet. Vi har inte spelat alla låtar från den nya skivan ännu så det blir spännande att se hur de tar sig ut live. Då blir de starkare på något sätt, säger hon. Debbie Harry och Christ Stein har inga planer på att slå av tempot och har flera hemliga planer för framtiden. Varför är det så få band med kvinnliga frontfigurer som turnerar upp i åldrarna tror ni? – Jag tror att det har att göra med att när kvinnor börjar skaffa barn förändras deras intresse. Och en annan aspekt är att när du turnerar med ett rockband är du ute på långa turnéer. Jag har inga barn men jag vet folk som har tagit med sina barn på turné och det är inte lätt, säger Debbie Harry. Klicka på bildspelet för att se fem andra som hållit igång i över 40 år.► LÄS MER: Blondie: "Vi vill jobba med Avicii"

Debbie Harrys absoluta favorit av Blondies låtar genom tiderna är ”Rapture”. – Rapdelen i låten gör att den fortfarande känns modern. Den ger oss utrymme för att improvisera med den live, ibland har vi till exempel slängt in lite från Beastie Boys i den. Målet med våra låtar är att få dem att kännas fräscha även om det var längesedan vi skrev dem, säger hon.
Debbie Harrys absoluta favorit av Blondies låtar genom tiderna är ”Rapture”. – Rapdelen i låten gör att den fortfarande känns modern. Den ger oss utrymme för att improvisera med den live, ibland har vi till exempel slängt in lite från Beastie Boys i den. Målet med våra låtar är att få dem att kännas fräscha även om det var längesedan vi skrev dem, säger hon.Foto: Wenn Ltd / All Over Press
Chris Stein i Blondie.
Chris Stein i Blondie.Foto: Wenn Ltd / All Over Press
Rolling Stones: Bildades 1962 och fyller därmed 52 år i år. Ännu har de inte lagt hatten på hyllan och låtit den stanna – tvärtom känns det som att pensionärerna ständigt är på turné. Faktum är att de kommer till Stockholm den 1 juli. Det var sju år sedan senast och ingen vet när det blir igen.
Rolling Stones: Bildades 1962 och fyller därmed 52 år i år. Ännu har de inte lagt hatten på hyllan och låtit den stanna – tvärtom känns det som att pensionärerna ständigt är på turné. Faktum är att de kommer till Stockholm den 1 juli. Det var sju år sedan senast och ingen vet när det blir igen.Foto: Brock Miller / All Over Press
Diana Ross: Det har gått 54 år sedan Diana Ross, då som Diane, sjöng ”Tears of sorrow” tillsammans med resten av The Primettes, som förstås senare blev The Supremes. Och divornas diva är fortfarande på turné – för mindre än två veckor kunde man se henne i New Buffalo, Michigan.
Diana Ross: Det har gått 54 år sedan Diana Ross, då som Diane, sjöng ”Tears of sorrow” tillsammans med resten av The Primettes, som förstås senare blev The Supremes. Och divornas diva är fortfarande på turné – för mindre än två veckor kunde man se henne i New Buffalo, Michigan.Foto: Polaris Images /All Over Press
David Bowie: Efter ett par band och några singlar under namnet Davy Jones bytte han som nittonåring 1966 namn till David Bowie och släppte singeln ”Can’t help thinking about me”. Det gick inte särskilt bra men som vi alla vet skulle han komma igen. Och igen. Och har inte slutat än.
David Bowie: Efter ett par band och några singlar under namnet Davy Jones bytte han som nittonåring 1966 namn till David Bowie och släppte singeln ”Can’t help thinking about me”. Det gick inte särskilt bra men som vi alla vet skulle han komma igen. Och igen. Och har inte slutat än.Foto: Insight Media / All Over Press
Cher: 1963 körade hon på The Ronettes ”Be my baby” och två år senare blev hon känd som ena halvan av Sonny & Cher. Sedan dess har Cher i princip inte lämnat rampljuset – var det inte musik så var det filmroller, till exempel en Oscarsnominering för bästa biroll i ”Silkwood” 1983.
Cher: 1963 körade hon på The Ronettes ”Be my baby” och två år senare blev hon känd som ena halvan av Sonny & Cher. Sedan dess har Cher i princip inte lämnat rampljuset – var det inte musik så var det filmroller, till exempel en Oscarsnominering för bästa biroll i ”Silkwood” 1983.Foto: Splash / All Over Press
Kiss: De målade, förlåt omålade, nej målade igen, männen i Kiss firade 40 år som band förra året. Vi tackar dem för att de bringade blod, eld, rök och annan pyroteknik till de stora folkmassorna som de för blott en månad sedan till slut fick en plats i Rock and roll Hall of fame för.
Kiss: De målade, förlåt omålade, nej målade igen, männen i Kiss firade 40 år som band förra året. Vi tackar dem för att de bringade blod, eld, rök och annan pyroteknik till de stora folkmassorna som de för blott en månad sedan till slut fick en plats i Rock and roll Hall of fame för.Foto: Polaris Images /All Over Press
klar

Artikellänk är kopierad

Emma björkman / Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro