ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Blue Ray vs. HD DVD

Stockholm Mary Örnborg · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det pågår ett krig i den högupplösta världen. Slaget står mellan två standarder HD-DVD och Blu-Ray. Blu-Ray har förhandstippats som vinnare mot bakgrund av att de flesta filmbolag redan valt att stödja just det formatet. Men formatens framgångar hänger inte på filmbolagen. I stället är det disktillverkarna och i viss mån spelmarknaden som kommer att avgöra vilket format som segrar. I alla fall om man ska tro Andreas Andersson, europaansvarig på företaget M2e. - Den stora frågan handlar egentligen om disktillverkarna tål den enorma investeringen som måste göras i nya maskiner om Blu-Ray blir det ledande formatet. Marginalerna för disktillverkarna är pressade som det redan är vilket istället talar för att de väljer HD DVD-formatet eftersom det bara krävs en liten investering för att uppgradera de redan befintliga maskinerna, säger han. M2e tillverkar maskiner som gör dvd-skivor. Fram till nyligen har företaget enbart gjort lösningar som stödjer HD DVD formatet men har nu även börjat göra lösningar i mindre skala för Blu-Ray-formatet. - Vi måste naturligtvis vara förberedda på att båda formaten kan vinna slaget. Därför måste vi också kunna vara med och snabbt erbjuda bägge lösningarna. Men det kommer nog att dröja ett år innan vi säkert vet åt vilket håll det lutar åt, säger Andreas Andersson. Just nu avvaktar marknaden hur datatspelen kommer att driva formaten framåt och vilken position spelkonsollerna kommer att få på marknaden. Xbox 360 som stödjer HD DVD och finns redan ute. Play Station 3 som stödjer Blu-Ray kommer ut först i vår. - Framgången för Blu-Ray kommer att hänga på Sony som är den drivande faktorn för just det formatet. Sony äger också Playstation och därmed också hela produktionen för disktillverkningen. Men man ska komma ihåg att Sony inte har speciellt bra trackrecord på att driva fram en ledande standard. Men vad händer med HD DVD om Blu-Ray närmar sig en seger? - Då kommer antagligen HD DVD att släppas löst i Kina. Där finns en enorm tillväxtpotential då 350 miljoner kineser nu är på väg in i medelklassen. Senast ett standardkrig begav sig av den här digniteten var mellan VHS och Beta. Då var det porrfilmsbranschen som avgjorde framgången för VHS-formatet. - Jag tror inte att porrfilmsmsbranschen kommer att fälla avgörandet mellan Blu-Ray och HD DVD. Men skulle det vara så så blir det HD DVD som vinner. Den vanliga filmbranschen väljer nämligen Blu-Ray i två syften; dels för att det är lättare att skydda sig mot piratkopiering och för att marginalerna i innehållet är mycket stora. Porrfilmsbranschen är pragmatisk och inte lika känsliga för kopiering och därför väljer de det billigare formatet med HD DVD, säger Andreas Andersson.

Fakta 1.

Företagsnamn: M2e Verksamhet: Tillverkar dvd-maskiner Grundat år: 1994 Huvudkontoret: Spånga, Stockholm Antal anställda: Har totalt 120 anställda spritt på kontoren i Stockholm, Holland, USA, Japan, Taiwan och Singapore. Omsättning: 350 miljoner kronor per år.

fakraruta 2( inte färdig ännu)

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro