ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bluff-SMS påstår sig komma från elgiganten

Hugo Ewald · 19 Maj 2016
Uppdaterad 19 Maj 2016
Så här kan bluff-SMS:et se ut.

Så här kan bluff-SMS:et se ut. Foto: Skärmdump/Montage


Ett bluff-SMS som påstås komma från elgiganten cirkulerar just nu. SMS:et påstår att du får en gratis tv om du fyller i dina personuppgifter. SMS:et kommer dock inte från Elgiganten utan från utländska företag som försöker lura på dig dyra prenumerationer.

klar

Artikellänk är kopierad

"Grattis! Elgiganten fira och delar vi ut priser! Hämta ut ditt Presentkort – värdet Smart TV". Så lyder ett SMS som flera svenskar uppger att de fått de senaste dagarna, och som kommer i olika varianter.

Klickar du på länken tas du till en webbsida som påminner om Elgigantens och där du uppmanas att svara på några frågor och sedan fylla i dina personuppgifter. ► LÄS MER: Det här händer med dina uppgifter när du deltar i Facebooktävlingarna

Men SMS:et kommer inte från Elgiganten utan från åtminstone två olika företag som försöker att få dig att betala för dyra "prenumerationer" på produkter du inte beställt. Ett av företagen är brittiskt och ett cypriotiskt.

När Metro läser tävlingarnas använderavtal står det tydligt att den som deltar kommer att få en "premiumprenumeration" på i ett fall kaffekapslar och i ett annat "en rad fördelar". Fakturan som skickas till dig ligger på runt 500 kronor i månaden.

Liknande SMS som påstås komma från Elgiganten har cirkulerat tidigare. Även då har dessa varit falska.

– Vi får dagligen frågor från människor som har mottagit utskick och som undrar om det verkligen kommer från oss, men det här är inget vi står bakom över huvud taget. Vi vill därför uppmana till allmän försiktighet och rekommenderar alla att förhålla sig kritisk till den här typen av utskick, säger Niclas Eriksson, VD på Elgiganten i ett pressmeddelande.► LÄS MER: Dela inte Facebooktävlingarna – de kan vara olagliga

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro