ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bluffenkät från Blocket” skickas ut via mejl

Fredrik Tideman · 16 Jul 2014
Uppdaterad 16 Jul 2014
Så här ser enkäten som du hänvisas till i mejlet ut. I slutet av undersökningen ska du lämna dina kortuppgifter.

Så här ser enkäten som du hänvisas till i mejlet ut. I slutet av undersökningen ska du lämna dina kortuppgifter. Foto: Skärmdump


Ett mejl som ser ut att komma från köp och sälj-sajten Blocket kan ha hamnat i din mejlkorg. I mejlet utlovas 900 kronor i belöning för att fylla i en enkät – men det är en bluff.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt mejlet som skickats ut där det ser ut som att Blocket är avsändare ska du få 900 kronor insatta på ditt konto mot att du fyller i en kundundersökning. För att få betalningen måste du dock fylla i dina kortuppgifter. Nu varnar Blocket för bluffmejlet.

När Metro pratar med Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket, berättar han att man redan har stängt ner en sajt med enkäten.

– Vi stängde ner den i söndags efter att ha uppmärksammats på mejlet. Det var mellan 20 och 50 personer som hörde av sig.

►LÄS MER: Nej, Skatteverket mejlar inte om kontonummer

Mejlet verkar ha gått till adresser som inte använts på Blocket, till exempel mejladressen man har på jobbet.

– Det verkar till exempel ha varit många nyhetsredaktioner som fått mejlet. Jag tror att de flesta skickades ut i förra veckan och så när man kommer tillbaka från semestern så hittar man det är mejlet, säger Thomas Bäcker.

Även om en sajt stängdes ner under helgen, genom att Blocket anmälde den till det webbhotell som den låg på, så gick det alltså att komma in på en enkät genom ett mejl som skickats under onsdagen.

– Det verkar som att man har försökt att köra samma variant igen. Man har lagt ner ganska mycket energi på den här enkäter, så det fanns säkert en backup redo, säger Thomas Bäcker.

►LÄS MER: Polisen varnar för bluffmejl från "Netflix"

Han poängterar att Blocket aldrig ber om att få kort- eller bankuppgifter på det sättet.

– Man kan gott kontakta oss och fråga om man har fått ett mejl och är osäker. VI är också tydliga med att man ska polisanmäla om man har lämnat sina uppgifter.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro