ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bluffmejl lockar Blocket-kunder med 900 kronor

Aron Andersson · 25 Nov 2014
Uppdaterad 25 Nov 2014
Thomas Bäcker på Blocket varnar för bluffundersökningen.

Thomas Bäcker på Blocket varnar för bluffundersökningen. Foto: Blocket / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Svara på lite frågor och belönas med 900 kronor. Det är erbjudandet som ser ut att komma från Blocket. Men kundundersökningen är bara en bluff.

– Vi kommer aldrig skicka mejl med länkar till en sida där vi ber om kortuppgifter. Vi kommer aldrig skicka sms eller ringa, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.se.

Han känner till mejlet som uppmanar mottagaren att fylla i en kundundersökning. Belöningen varierar men brukar oftast vara 800 eller 900 kronor. 

Den som klickar på länken kommer till en sajt som ser ut att höra till Blocket.se. Men enligt Thomas Bäcker är det lätt att avslöja bluffen

– Det man alltid ska reagera på innan man tar fram sitt kort är att titta i webbläsarfönstret. Alla banker och företag som hanterar kortbetalningar har alltid en verifierad sida. Adressen börjar alltid med https och beroende på vilken webbläsare du använder brukar det vara en liten symbol framför adressen.

Blocket har en särskild sida som förklarar hur så kallade phishing-bedrägerier fungerar och hur du som kund avslöjar dem. Sedan det senaste bluffmejlet upptäcktes har köpsajten dessutom gått ut med en varning på Facebook.

När bedrägerier upptäckts är dock första åtgärden att kontakta det webbhotell där sajten finns och se till att den tas ner. Enligt Thomas Bäcker har bedrägerierna blivit bättre.

– Den här kundundersökningen har vi sett vid ett par tillfällen sedan i somras, de har lagt ner mycket energi. Det finns en och annan formulering som kanske inte är något vi skulle använda, men visst blir de bättre.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro