ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bo blev Abbas mentor – nu är de vänner för livet

Julia Kimell · 9 Dec 2015
Uppdaterad 9 Dec 2015
Bo Broman och Abbas Rezai blev vänner nästan direkt när de inledde sitt mentorskap. Nu får de övningsköra i Bos kompis bil – det är han som tagit bilden.

Bo Broman och Abbas Rezai blev vänner nästan direkt när de inledde sitt mentorskap. Nu får de övningsköra i Bos kompis bil – det är han som tagit bilden. Foto: Kent Flodin


55-åriga Bo kallar sig enstöring, ogillar sport och tycker om sina hundar. Abbas är social, 18 år, gillar fotboll – och är rädd för hundar. Nu har duon blivit vänner för livet och båda lär sig av varandra.

klar

Artikellänk är kopierad

En oväntad vänskap uppstod när 55-årige textilkonservatorn Bo Broman och 18-årige Abbas Rezai mMentor Sverige.atchades genom den ideella organisationen

– Jag hade länge funderat på vad jag kunde göra för att hjälpa någon annan, och när Mentor Sverige kom till min arbetsplats på Kungliga Husgerådskammaren tyckte jag det lät bra. Nu är jag glad att jag hoppade på tåget, för det är så otroligt givande. Abbas är väldigt framåt. Det är lätt att vara mentor åt honom, berättar Bo.

Bo och Abbas kommer mycket bra överens trots att det är mycket som skiljer dem åt. Bland annat åldern.

– Ja, det var jag orolig för i början, men det tog inte lång tid innan den faktorn var som bortglömd, säger Bo och konstaterar en annan lärdom:

– En annan sak som jag inser nu är hur bra jag har det. Jag tar alldeles för mycket för givet. Abbas kom till Sverige i januari 2013 efter att ha flytt genom Europa i nästan ett års tid. Under den tiden hann familjen splittras och för det mesta tvingades han röra sig till fots.

►LÄS MER: Välkomna till Sverige!

När Abbas kom till Sverige fick han bo på ett ungdomsboende. Nu har han flyttat till ett träningsboende där han får dela rum och kök med andra och lära sig sköta hushållsuppgifter som mat och tvätt på egen hand. Han pluggar på yrkesgymnasium och siktar på att bli fordonstekniker. Två dagar i veckan gör han praktik på en bilfirma ute på Lidingö i Stockholm.

– Det känns jättebra, och Bo är ett stort stöd för mig. I framtiden kommer jag också vilja vara mentor, säger Abbas som under jullovet ska jobba extra under två dagar på Bos avdelning på Hovet.

Det svåraste enligt Bo har varit att kommunicera på ett bra sätt. Abbas pratar inte engelska, och hade bara hunnit lära sig lite svenska när de träffades. Men språket utvecklas hela tiden och Bo är glad över att få hjälpa honom i inlärandet och vara en vuxen förebild.

– Språket har varit det svåraste av allt, det är svårt att diskutera något på ett djupare plan. Det kan också uppstå lite språkliga barriärer när vi är ute och övningskör. Då gäller det att vara kreativ, säger han.

►LÄS MER: Här är yrkena du ska satsa på om du vill ha jobb

Den som tackar ja på att bli mentor siktar på att vara mentor i ett år, och efter det är det förstås fritt fram att ses om man vill det. Så blir troligen fallet även för denna duo.

– Det kräver så lite men ger så mycket. Det finns bara saker att vinna, och jag tror absolut vi kommer att fortsätta ses efter det här året, förutsatt att Abbas bor kvar i Stockholmsregionen, säger Bo.

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Kimell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro