ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bo flott på äkta slott

Anna Lena Stålnacke · 26 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bo som en kung. Varför inte som Carlos III i hans slott i Olite? På 1400-talet härskade han över Navarra, som då var ett litet men ändå betydande kungarike vid foten av spanska Pyrenéerna.

På många håll i Spanien kan man bo på statligt drivna hotell, inrymda i kulturhistoriskt intressanta byggnader. Orsaken är att det rådde kassakris på 1920-talet. Vad skulle man egentligen göra med alla halvt nedrasade riddarborgar, medeltidskloster i ruiner och övergivna palats som stod och skräpade runt om i landet?  Varifrån skulle man få pengar till de omfattande renoveringar som krävdes? frågade sig regeringen. Då fick någon en snilleblixt: från turister naturligtvis. Så uppstod paradorerna. Det är därför man för dryga tusenlappen kan checka in hemma hos Carlos III. På utsidan är hans gamla hem ett riktigt sagoslott, med tjocka murar och ”Törnrosa”-torn. På insidan medeltida rustningar, ljuvliga himmelssängar och stora öppna spisar. Men fönstren är mycket få – när det begav sig gällde det ju att kunna försvara slottet. Det enda fönstret i det enorma rummet är placerat i en djup nisch. Därifrån har man utsikt över vinodlingarna på de omgivande kullarna. Det finns nästan 100 paradorer i Spanien, men på senare tid har vissa nya hotell letat sig in bland dem. Vill man bo riktigt minnesvärt gäller det därför att försäkra sig om att paradoren verkligen ligger i en historisk byggnad. Det finns mycket att välja på. Vad sägs till exempel om världens äldsta hotell, ett pilgrimshärbärge som har varit öppet varje dag ända sedan 1499? Det är paradoren på vallfartsorten Santiago de Compostela i Galicien.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Lena Stålnacke
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro