ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bo grönt i Nordens första Svanenhus

Johan Kellman Larsson · 29 Aug 2011
Uppdaterad 29 Aug 2011
Per Kvarnlind, 34, bostadsrättsinnehavare i det nya Svanenmärkta huset i Västertorp, tar emot den symboliskanyckeln av bostadsminister Stefan Attefall. I bakgrunden Johnny Kellner, teknik- och miljöchef hos Veidekke.

Per Kvarnlind, 34, bostadsrättsinnehavare i det nya Svanenmärkta huset i Västertorp, tar emot den symboliskanyckeln av bostadsminister Stefan Attefall. I bakgrunden Johnny Kellner, teknik- och miljöchef hos Veidekke. Foto: Klara Leo


På måndagen invigdes Nordens första Svanenmärkta flerbostadshus i Stockholm. 3 000 fler ska byggas.

klar

Artikellänk är kopierad

35 000 kronor per kvadratmeter har de nyblivna innehavarna av de Svanen-märkta lägenheterna i Västertorp söder om Stockholm fått hosta upp. Det ger knappt 2,8 miljoner för en fyrarummare på 79 kvadrat. – Jag visste att det var en viss miljöinriktning på bostaden när jag köpte den men att den var Svanen-märkt fick jag reda på först för en månad sedan, säger Per Kvarnlind, 34. 

Flerbostadshuset har hälften av koldixiodutsläppen jämfört med ett vanligt bostadshus. Byggföretaget Veidekke, som ligger bakom initiativet tillsammans med Svanen, menar att det finns ett stort intresse, och därmed betalningsvilja, för den här typen av bostäder. – Därför kommer vi inom de närmsta tio åren bygga minst 3 000 Svanen-märkta bostäder, säger Johnny Kellner, teknik- och miljöchef på Veidekke. Enligt Johnny Keller är det bara kunskapsutbyggandet som kostar extra, inte själva materialet. Bostadsminister Stefan Attefall var på plats under invigningen och kommenterade de nya husen: – Det här visar att Sverige ligger i framkant.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro