ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bo vid havet och må bättre – ett tag

Fredrik Beckman · 2 Jul 2013
Uppdaterad 2 Jul 2013

De som bor kustnära mår bättre, menar brittiska forskaren Lora Fleming. Att bo nära havet minskar stress och uppmuntrar till motion.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

– Det kan vara så att en sådan flytt till kusten skapar möjligheter till andra saker, som en meningsfullare fritid, säger Jenny Rickardson, psykolog.

Enligt den brittiska forskaren Lora Fleming visar flera forskningsstudier att de som bor nära havet har bättre hälsa, skriver amerikanska Huffington Post. Hon menar att en anledning skulle vara att de är mer avslappnade.

Forskningen visar dock inte hur långa de här hälsoeffekterna är över tid.

– Snarare skulle jag säga att yttre omständigheter av det slaget spelar mindre roll än man kan tro för folks lycka. Dels vänjer vi oss vid förändringar, om vi inte påminner oss hela tiden. Då glömmer man bort att vara tacksam och lycklig, säger Jenny Rickardson, som i sitt jobb leder träningsprogram inom det som kallas positiv psykologi.

– Vi vänjer oss vid alla förändringar, vi återgår inom ett par år till vår ursprungliga nivå av lycka. Vi blir inte riktigt nöjda, utan jämför oss med något annat.

Hon får medhåll av Petra Lindfors, docent vid Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. – Eftersom jag själv är uppväxt vid kusten, så tycker jag att det hänger ihop. Men det handlar om vad man har för preferenser själv, säger hon. – Vänner och familj påverkar hur man mår betydligt mer än om man bor i skogen eller vid kusten.

Jenny Rickardson menar att grundregeln för att vara lycklig och må bra är relationer, sova gott och motionera. Och ska man förändra något, så är det saker man inte trivs med.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro