ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bodde i andra hand – betalade dubbel hyra

Johan Mårtensson Bornudd · 3 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Daniel Karlsson och Ann-Elise Tammer som blev uppkörda på hyran i en Malmölägenhet. Värden ville till och med ha kattillägg. 

Daniel Karlsson och Ann-Elise Tammer som blev uppkörda på hyran i en Malmölägenhet. Värden ville till och med ha kattillägg.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Garderoben var full av bråte och frysen gick inte att använda. Ändå var hyran hög. – Vi betalade dubbelt så mycket som förstahandshyresgästen, säger Ann-Elise Tammar som nu begär pengar tillbaka.7 000 kronor i månaden för 43 ordinära kvadratmeter. Det var Ann-Elise Tammar och hennes pojkvän tvungna att betala, trots att hyran egentligen låg på 3 700 kronor.– Personen som vi hyrde av gjorde ett extremt påslag. Om vi känt till att grundhyran var så mycket lägre hade vi aldrig flyttat in, även om vi var desperata, säger Ann-Elise Tammar, 28.– En del spårar ur och kräver fullständigt horribla hyror av andrahandshyresgästen, säger Mats Lindahl, jurist vid Hyresgästföreningen.

En annan som klagat i hyresnämnden är 21-årige Kim Andersson. Hans månadshyra var nästan 5 000 kronor – för 15 kvadratmeter.

Tjejen han bodde hos betalade bara ett par tusen. Hon håller inte med. – Eftersom han tidigare bott på hotell borde han ha tyckt att hyran var låg, säger förstahandshyresgästen som vill vara anonym.

Det här gäller när du hyr

När bostadsbristen är akut passar många på att tjäna en extra hacka på andrahandsuthyrningen. I Stockholms län väntar 68 fall av ocker på beslut i hyres­näm­nden. Hittills i år har över 100 missnöjda andrahandshyresgäster och inneboende ansökt om att få tillbaka  pengar.

• Om man anser sig ha betalat en oskälig hyra kan man ansöka om att få tillbaka den i efterhand. • Enligt Christer Lindau vid hyresnämnden får den som hyr ut omöblerat inte ta en krona mer i hyra än vad han eller hon själv betalar. • Om möbler ingår kan det vara svårare att bestämma hyran. Den ska vara skälig, men det finns inga regler för hur stort påslag man får göra.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Bornudd
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro