ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bodström vill ha Judge Dredd-polis

TT · 11 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
I filmen baserad på serien Judge Dredd spelar Sylvester Stallone huvudrollen. Precis som Bodström föreslår är Judge Dredd både polis och domare. En viktig skillnad är att han också är bödel. 

I filmen baserad på serien Judge Dredd spelar Sylvester Stallone huvudrollen. Precis som Bodström föreslår är Judge Dredd både polis och domare. En viktig skillnad är att han också är bödel. 


klar

Artikellänk är kopierad

För att avlasta knäande åklagare vill förre justitieministern Thomas Bodström (s) att poliser får leda enkla förundersökningar - men också får utdöma strafförelägganden.Polisförbundet är positivt till förslagen.– Man kan göra de här förändringarna ganska snabbt. Det är inte så krångligt, säger Bodström till TT. Ett ekonomiskt krispaket har sjösatts i åklagarmyndigheten. Men redan är inställda rättegångar och brottsoffer som får vänta på att få sin rätt en realitet.Bodströms recept är att mer än i dag låta poliser leda enkla förundersökningar, något som nu är åklagarnas jobb. Han föreslår även att poliser i enkla ärenden ska få utfärda strafförelägganden - ett slags bot som misstänkta kan acceptera för att slippa åtal.I dag kan åklagare ge förelägganden - men eftersom det är en lagakraftvunnen dom skulle polisen i så fall också över domstolarnas uppgifter.Hur blir det rättssäkert för den misstänkte - i domstol har du ju advokat vid din sida?– Man har ju fortfarande chans att välja att gå till domstol, det ska man alltid ha rätt till, svarar Bodström. "Kapar ett led"Kan poliserna tillräckligt mycket juridik för det här?– Jag är ju en av dem som drivit på för att de ska få mer akademisk utbildning, man kan ju också välja själv att komplettera med mer juridik - och samtidigt är det inte så avancerad juridik för de enklare brotten. Detta kan effektivisera ett rättsväsende med många hårt ansträngda delar, enligt Bodström - som också ser förslagen som enkla att införa. I stället för att skicka ärenden fram och åter mellan polis och åklagare får polisen äga beslutet:– Man kapar ett led som finns i dag, hos både poliser och åklagare. Och förslagen kan alltså sättas i verket snabbt, menar han, utan stora organisationsförändringar.– Jag tror att en polis som jobbat i 20 år med en viss typ av brott kan göra en ganska säker bedömning. Förbundet positivaI en debattartikel i Dagens Nyheter förkastar han även förslaget om att polis ska hämta skolkande barn till skolan.– Det är ytterligare ett förslag som belastar, säger Bodström. Jan Karlsen, ordförande i Polisförbundet, tar emot förslagen med glädje.Han påpekar att exempelvis kollegorna i Norge redan har liknande befogenheter. Karlsen tror heller inte att uppgifterna nämnvärt ökar arbetsbelastningen.– Jag ser positivt på det. Det är för mycket byråkrati i systemen i dag, kvarnarna mal för långsamt - och det bottnar i sin tur på den höga belastningen hos både polisen och åklagarna, säger han till TT. 

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro