ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Bodyjam nya dansträningen

Petra Axlund · 12 Apr 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Bodyjam nya dansträningen Sveriges första bodyjaminstruktörer: Åsa Fornander och Nathalie Rosenberg.

Bodyjam nya dansträningen Sveriges första bodyjaminstruktörer: Åsa Fornander och Nathalie Rosenberg. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Bodyjam nya dansträningen 
  Nathalie Rosenberg.
Bodyjam nya dansträningen Nathalie Rosenberg.

Dans som träningsform är tillbaka. Danssåpor på tv lockar miljontals tittare världen över och på gymmen dansas det som aldrig förr. Vem minns inte dansvågen som sköljde över oss på 80-talet med filmer som ”Flash dance”, ”Fame” och ”Dirty dancing”? Nu är dansen tillbaka. Varenda tv-kanal med självaktning har en dans-dokusåpa. Och på gymmen poppar danspassen upp som svampar ur jorden. – Body och mind-träningen har pågått i flera år, och det har handlat mycket om kontroll, kontroll av     rörelser, av     andning och hållning, till och med kontroll av sinnet, säger Jesper Magnusson, vd på Les Mills Baltic. Nu tror han att det är dags för dansen att ta sig tillbaka in på gymmen. – Jag tror att folk är trötta på det exakta och precisa. Man vill släppa loss och ha roligt samtidigt som man tränar, säger han. Les Mills, som ligger bakom träningskoncept som bodypump, bodycombat och bodybalance, kommer nu med nyheten bodyjam. Det är ett förkoreograferat danspass uppdelat i uppvärmning, en upptempodel för att få upp flåset, en hiphopinspirerad dansdel och slutligen stretchning. SKOLORNA NEDRINGDA Någon som verkligen har märkt av dansens nytändning är Lotta Furebäck, chefspedagog på danssåpan ”Floor filler” i TV 3. – Tv har en enorm genomslagskraft. Jag tror att allt fler får upp ögonen för dans tack vare dansprogrammen, och vill pröva på själva. Hon berättar att efter varje avsnitt av ”Floor filler” blev dansskolorna runt om i Sverige nedringda. – Innan vi hade med spanska tjurfäktningsdansen paso doble var det väl ingen som visste vad det var. Men efter det avsnittet var intresset enormt och dansskolorna knökfulla. Lotta Furebäck tror inte att det bara är gymmen som kommer att märka det ökade intresset. Hon tror även att pardans är på väg tillbaka. – Pardans är roligt och socialt, och det passar verkligen alla eftersom det finns i alla tänkbara nivåer, allt från nybörjare till tävlingsdans på världsnivå. STEGEN OCH MUSIKEN SAMMA Två tjejer som kan intyga exakt hur kul det är med bodyjam är Nathalie Rosenberg, dansare och ”Floor filler”-deltagare, och Åsa Fornander, instruktör och med i dansgruppen Nike Show Team. De är Sveriges första instruktörer i bodyjam. – Det är ett förkoreograferat danspass och det är ganska basic, så man behöver inte vara en dansstjärna för att kunna hänga med, säger Nathalie Rosenberg. – Dansen är uppdelad i flera kortare partier, så man behöver inte lära sig någon lång koreografi, säger Åsa Fornander. Precis som i bodypump och bodycombat är stegen och musiken desamma oavsett gym och instruktör. Koreografin byts ut var tredje månad, så för den som är stamgäst blir det förhoppningsvis inte långtråkigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Petra Axlund
Petra Axlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro