ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Boeing satsar på grönt fyg

Tomas Lundin · 9 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

MILJÖFLYG. I söndags presenterade flygplansjätten Boeing sin nya "gröna" jet. 787 Dreamliner är den första helt nya modellen på 13 år som lämnar fabriken i Seattle. Nästa år tas de första planen i bruk.

Dreamlinern har utformats för att vara så energisnål som möjligt. Halva flygplanskroppen och vingarna är gjorda i material som kolfiber för att spara vikt.

– Flygplanet använder 20 procent mindre bränsle än dagens flygplan av samma storlek, säger Boeing i ett pressmeddelande.

Tillverkaren planerar att bygga 2 000 Dreamliners under de kommande 20 åren. 600 plan har redan sålts och den som beställer ett plan i dag får det inte levererat förrän 2015, enligt AFP.

Bränsleekonomi är viktigt för flygbolagen och kommer att bli ännu viktigare i framtiden. Dreamlinern kan flyga mellan Moskva och Sao Paolo på en tank, något som inget annat plan i den mellanstora klassen klarar, enligt AP.

Ärkekonkurrenten Airbus har satsat på en annan taktik för att få ner bränslekostnaden – storlek. Deras A 380, som lyfter i höst, kan ta upp till 800 passagerare.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro