ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Boende i Tensta om polisens rapport: Finns en annan verklighet”

Johan Wikén · 5 Feb 2016
Uppdaterad 6 Feb 2016
Maria Zahir jobbar i Tensta. Hon säger att det finns en annan verklighet än den polisen och medier målar upp.

Maria Zahir jobbar i Tensta. Hon säger att det finns en annan verklighet än den polisen och medier målar upp. Foto: Privat


I polisens rapport pekas fyra Stockholmsdistrikt ut som särskilt utsatta områden – som präglas av hot, våld och utpressning. Den bilden finns ju. Men det finns också en annan verklighet”, säger Maria Zahir som är fritidsledare på Tensta Community center.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisens nationella operativa avdelning, NOA, släppte 2014 en rapport där de pekade ut 55 områden i Sverige där lokala kriminella nätverk ansågs ha tagit över.

Nästa vecka släpps en liknande rapport.   Aftonbladet har tagit del av kartläggningen där fyra områden i Stockholms län pekas ut som ”särskilt utsatta områden” – och där läget anses vara akut. De är: Hallunda/Norsborg, Husby, Ronna/Geneta/Lina och Rinkeby/Tensta.

►LÄS MER: Polisen ska slå ner på brottsligheten – här är deras 14 "problemområden"

Många boende i områdena känner inte igen bilden av ett laglöst land som målas upp av polisen.

”Jag bodde i Husby i sex månader. Bästa stället enligt mig. Kände aldrig något obehag”, kommenterar en Facebookanvändare under Metros artikel om polisrapporten. ”Har aldrig känt mig så safe som när jag bodde i Rinkeby oavsett tid på dygnet, då känns det mer osäkert att vara vid centralen nattetid faktiskt”, kommenterar en annan.

Maria Zahir jobbar som fritidsledare på Tensta Community center. Hon tycker att det är synd att hennes område alltid målas upp som en farlig förort.

– Majoriteten av ungdomarna och de boende får liksom bara acceptera den bilden som ges. Det kan bli en skam att vara härifrån. Därför är det så viktigt att även lyfta det positiva. Det handlar inte om att gömma eller dölja den andra bilden men det måste vägas upp, säger hon.

När polis och medier ständigt reproducerar bilden av ett problemområde resulterar det i negativa konsekvenser för de som växer upp där, tror Maria Zahir.

– För att få uppmärksamhet och synas så är det den destruktiva miljön du behöver befinna dig i. Det märkte vi snabbt under Husbykravallerna när alla sände live. Då fanns det ungdomar som tyckte det var roligt att synas. Det är farligt när bara negativa saker uppmärksammas.

Hon menar att ungdomarna i exempelvis Tensta måste kämpa extra hårt för att ta sig fram i samhället.

– Det finns redan en färdig bild. De måste hela tiden bevisa att den bilden inte stämmer. De möter inte folk på lika villkor och måste kämpa extra hårt, säger Maria Zahir.

LÄS MER: Sluta varna för poliskontroller – du låter kriminella slippa undan

Även Dejan Stankovic, enhetschef på preventionsenheten på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, vänder sig mot den negativa rapporteringen.

– Det är en liten grupp som begår brott och förstör för den stora majoriteten av Husby- och Rinkebyborna. De får jättemycket uppmärksamhet tyvärr, inte minst i media.

Dejan Stankovic har jobbat i nästan 20 år i Rinkeby-Kista. Han upplever att många boende blir provocerade av den negativa rapporteringen om deras område.

– Det finns en stor kärlek i både Husby och Rinkeby till sitt område. Man vill att det ska bli bra och att man ska känna sig trygg. Det här kan fördjupa otrygghetskänslan för många som bor där.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro