ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Boendekravet: Umgås med grannarna två timmar per vecka

Jesper Lindqvist · 2 Mar 2019
Uppdaterad 7 Mar 2019
I den nya typen av kollektivboende måste grannarna umgås med varandra minst två gånger per vecka.

I den nya typen av kollektivboende måste grannarna umgås med varandra minst två gånger per vecka. Foto: Helsingborgshem/Shutterstock


I Helsingborg provar kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem ett nytt koncept. Lägenheter med utvalda hyresgäster – som tvingas umgås med varandra två timmar per vecka. "Jag tror inte att det kommer att bli några problem med kravet, säger Anna Olsson, affärsutvecklare på Helsingborgshem.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige är sedan tidigare internationellt känt för de många singelhushållen. Enligt SCB består 39 procent av alla hushåll i Sverige av endast en person, och sammanlagt bor 18 procent av befolkningen ensamma.

Nu presenterar Helsingborgshem en ny form av kollektivboende. De framtida hyresgästerna väljs ut via intervjuer och med lägenheten följer ett krav: Samtliga måste tillbringa två timmar varje vecka tillsammans med sina grannar.

– Det här är tänkt som ett integrationsprojekt där vi vill blanda grupperna ”70+” med ”max 25”. I den senare gruppen kommer hälften att vara ensamkommande med uppehållstillstånd, och målet är att locka de boende ut från sina lägenheter och aktivera de ytor som finns på boendet, säger Anna Olsson, affärsutvecklare på Helsingborgshem.

Delningsekonomi och hållbarhet

I den nya typen av boende kommer hyresgästerna att ha tillgång till kök, aktivitetsrum och andra ytor som uppmuntrar till gemenskap.

– Vi har utgått från en workshop där vi hämtade in önskemål från de olika målgrupperna. Vi har utgått från ett tänk kring delningsekonomi och hållbarhet. Alla som flyttar in behöver inte omgående köpa husgeråd, tv och vissa möbler. Det är tillåtet att göra förstås, men en hel del finns redan på de gemensamma ytorna, säger Anna Olsson.

Med detta följer alltså även kravet på två timmars umgänge med grannarna, varje vecka.

Enligt Anna Olsson kan det komma att handla om luciabak, grillkvällar, föreläsningar eller dylikt.

”Det brukar lösas av sig själv”

Men vad händer då om en hyresgäst inte vill ägna två timmar per vecka åt umgänge med sina grannar?

Anna Olsson menar att man inte har tänkt så långt, men pekar på att det sannolikt inte kommer att bli några problem.

– Vi kommer att ha intervjuer med alla som ska flytta in, och då informerar vi även om vad som gäller. De som söker sig till den här typen av boende är i regel positiva till gemensamma aktiviteter med sina grannar, och vi har märkt att hyresgäster som inte gillar kollektiva boendelösningar ofta flyttar till en vanlig hyreslägenhet istället. Vår erfarenhet är att det brukar lösas av sig själv, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro