ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Boken blev terapi för Donya Wihbi

metro · 25 Maj 2012
Uppdaterad 25 Maj 2012

Donya Wihbi har varit i helvetet och vänt. Kidnappad från sin mamma – två gånger. Misshandlad av sin styvmor. Nu kommer den skakande boken om hennes öde.

klar

Artikellänk är kopierad

Boken blev terapi för Donya Wihbi 
  Donya Wihbi är fortfarande arg på den vuxenvärld som inte hjälpte henne som  barn. i boken ”Horungen” berättar hon sin mörka historia.
Boken blev terapi för Donya Wihbi Donya Wihbi är fortfarande arg på den vuxenvärld som inte hjälpte henne som  barn. i boken ”Horungen” berättar hon sin mörka historia.Foto: Andreas H Nilsson

Donya Wihbi har blivit bestulen på två saker. Sin barndom – och sin mamma. Som åttaåring kidnappade hennes pappa henne från mamman i Libanon och förde henne till Sverige. Här blev hon misshandlad – och när hon väl lyckats ta sig till sin mamma som sextonåring kidnappas hon på nytt.

Hennes första bok har titeln ”Horungen”, det hennes styvmamma kallade henne när hon slog.

– Att skriva den här boken har varit en sorts terapi för mig. Det har varit renande att få ur sig alla tankar, känslor, och framför allt den skam jag har känt för att jag inte haft en barndom och uppväxt som alla barn förtjänar.

Donya nämner en fruktansvärd händelse, när hon som sexåring såg sin mamma bli våldtagen i Libanon.

– Hon blev våldtagen av en vän till familjen. Han brukade komma och hälsa på efter att mina föräldrar skilt sig, så för oss var han ingen främling och vi kände oss trygga med honom. I dag känner jag bara sorg när jag tänker på mamma. Våra viktigaste mamma/dotter-år gick förlorade.

I dag bor Donya i Sverige igen med en egen familj. Hennes sambos mamma fungerar som den mor hon själv aldrig haft. Men Donya är fortfarande arg på den vuxenvärld som såg men inte ingrep.

– De vågade inte hjälpa mig på grund av så kallade kulturskillnader. Men det handlar inte om kultur, det handlar om rätt eller fel. Att inte ingripa när man ser ett barn eller någon annan människa bli utsatt för något övergrepp borde vara ett brott. Om man inte vågar ingripa själv måste man be om hjälp, för tystnaden kan döda. 

Donya Wihbi ”Horungen” (Lind & Co). Man får ont i hjärtat, kroppen och själen av att läsa Donya Wihbis uppskakande barndomsberättelse. Om kärleken till mamma i Libanon, hatet till pappa som kidnappade henne till Sverige, om misshandeln – och om hur alla blundade. Ännu ett barnaöde som vuxna såg men valde att blunda för. Skrämmande!

Jens Lapidus ”Livet deluxe” (Månpocket). Om vi skulle skicka ut en bok i jordens omloppsbana för att utomjordingar ska hitta den om tusen år och tänka ”aha – var det så här på jorden 2012?” så skulle man kunna välja ”Livet deluxe”. Full av samtidsmarkörer, urbant språk och Ferrarisnabb intrig.

Ulrika Rogland & Sven Å Christianson ”Jag kände mig speciell – grooming på internet” (Kalla Kulor Förlag). Med Alexandramannen-fallet som grund beskriver åklagaren och rättspsykologen hur unga tjejer kunde bli lurade på nätet. Mest spännande är de autentiska chattloggarna som visar den enkla manipuleringen.

Thomas Salme & Stefan Lövgren ”En bluffpilots bekännelse” (Norstedts). Ska du flyga inom den närmaste tiden? Fundera en gång till. Det här är nämligen den sanna historien om svenske piloten Thomas Salme, som lyckades flyga passagerarplan i 13 år utan att någon upptäckte att han inte hade ett äkta pilotcertifikat.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro