ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Boken som ger unga med anorexi hopp

TT · 13 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Angelica Malmqvist berättar om sin ätstörning i Frida Lindströms bok ”Mat, träning, ångest”.

Angelica Malmqvist berättar om sin ätstörning i Frida Lindströms bok ”Mat, träning, ångest”. Foto: Klara Leo


klar

Artikellänk är kopierad

22 unga tjejer och killar berättar om sin kamp mot anorexi och andra former av ätstörningar i Fridas bok

Frida Lindströms, 26, första bok heter ”Mat, träning, ångest”. Det är en samling personliga berättelser av människor som drabbats av någon form av ätstörning.– Många av dem har blivit friska. Jag vill att boken ska inge hopp, säger Frida Lindström.

Idén föddes för några år sedan när Fridas gamla högstadiekompis, som länge haft anorexi, blev frisk. De pratade om att skriva en bok tillsammans.

Frida Lindström skulle berätta hur det var att vara nära vän till en anorexi-sjuk. Om frustrationen, konfrontationerna och kontrollen av kompisens matintag.

Av olika anledningar genomfördes inte projektet. Men Frida släppte inte tanken på att ge ut en bok.

Via forum och sajter på nätet sökte hon personer med ätstörningar som ville ställa upp. Resultatet blev 22 personliga historier i bokform. De berättar om hetsätning, självsvält, sockerberoende och överdriven träning.

Boken ges inte ut via något förlag och kan beställas på nätet.

Angelica har haft problem med mat sedan hon var sex år.
Angelica har haft problem med mat sedan hon var sex år.Foto: Klara Leo

Angelicas övervikt dolde ätstörningen i många år

ÖVERVIKTIG. Angelica Malm­qvist, 29, har haft ett problemfyllt förhållande till mat sedan hon var sex år. Men hon är överviktig, och därför har nästan ingen förstått att hon var sjuk.  – Ätstörningar förknippas med smalhet, säger hon.

Redan som barn fick Angelica problem med maten. Hennes mamma var noga med vad dottern åt.– Om det bjöds på kakor fick jag bara ta en, men sedan stod jag ju med fingrarna i honungsburken.

Konsekvensen av att äta lite och sedan frossa sitter i än i dag. Som tonåring drabbades hon av bulimi.– Jag var 14 första gången jag försökte spy. Jag stoppade tandborsten i halsen och svalde parfym för att må illa.

Under åren har hon pendlat i vikt. Hon är fortfarande inte helt bra. – Det påverkar mig mycket. Jag är trött och vill göra saker för barnen, men orkar inte.

För Fredrik handlade det inte om mat utan om kontroll.
För Fredrik handlade det inte om mat utan om kontroll.Foto: Petra Jonsson

Längtan efter ett perfekt liv gav Fredrik anorexi

PERFEKT. För fyra år sedan blev Fredrik sjuk i anorexia.– Jag har skämts mycket. Det har ju klassats som en tjejsjukdom, säger han.

Ungefär 10 procent av de som drabbas av ätstörningar är pojkar. Fredrik var 16 år när han blev sjuk.

Han började träna mer. Gick till gymmet varje dag. Åt allt mindre. Samtidigt kämpade han för att få högsta betyg i alla ämnen.– Jag bestämde mig för att allt skulle vara perfekt. Jag ville se hur långt jag kunde gå, säger han.

Fredriks mål var aldrig att bli så mager. För honom var det ett sätt att ta kontroll. I takt med att kilona rann av tappade han all ork.– Till slut förstår man inte vad man strävar efter, man bara gör, säger Fredrik

I höstas flyttade Fredrik till Hawaii för att plugga. – Jag har fått nya insikter. Nu vill jag bara lägga det bakom mig. Jag är så trött på sjukdomen.

Pojkvännens kommentar fick Mikaela att inse att hon var sjuk.
Pojkvännens kommentar fick Mikaela att inse att hon var sjuk.Foto: Lotta Imberg

Mikaelas hårda träning utvecklades till bulimi

TRÄNING. ”Jag vill inte att andra ska fastna i samma skit”. Så förklarar Mikaela Persson, 19, varför hon medverkar i boken ”Mat, träning, ångest”.

I ettan på gymnasiet började Mikaela att träna. Till en början gjorde hon det i lagom takt. Men hon blev rastlös och minskade på maten och tränade hårdare.

Efter perioder av svält utvecklade Mikaela bulimi. Först när hon stoppade fingrarna i halsen började hon förstå att hon var sjuk.

Mikaelas pojkväns ord blev varningsklockan. Han sa: ”Gud vad äcklig du är”.Men hon är glad att pojkvännen sa just så. Mikaela lade upp ett schema över vad hon skulle börja äta.– Det var jättesvårt bara att lägga smör på mackan.

I dag jobbar hon på gym. Hon tränar mycket, men nu äter hon också.– Jag ser många som äter dåligt och som tar dopingmedel för bli snygga.

Risken stor att dö i förtid

SJÄLVMORD. Risken är stor att kvinnor med svår anorexia nervosa dör i förtid. Men dödsorsaken är inte enbart självsvält.

Missbruk, självmord eller kroppsliga sjukdomar skördar fler döds­offer bland unga med anorexi jämfört med andra.

Forskare vid Akademiska sjukhuset och Karolinska institutet ligger bakom studien, som enligt Upsala Nya Tidning, är världens största kring dödlighet vid anorexi.

Studien bygger på uppgifter om mer än 6 000 flickor och unga kvinnor som vårdats på sjukhus för anorexi.– Även om de flesta kvinnorna alltså inte dog till följd av sin svåra ätstörning innebär detta ändå att dödligheten bland dem var mer än sex gånger högre än bland kvinnor i allmänhet, säger Lisa

Ekselius, professor vid Akademiskas psykiatriska klinik och en av de huvudansvariga för studien.Den vanligaste dödsorsaken var självmord.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro