ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bolånen blir dyrare i sommar

TT · 10 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Den höga inflationen betyder sannolikt att Riksbanken höjer räntan igen, redan om tre veckor. Den som tror på fler höjningar från Riksbanken får rådet att binda räntan.

Det senaste året har konsumentpriserna stigit med 4,0 procent, enligt SCB. Det är dubbelt så mycket som Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.– Det här är för hög nivå, det här kan inte Riksbanken leva med. Det ökar definitivt sannolikheten för en eller två höjningar från Riksbanken i juli och september, säger Cecilia Skingsley, analyschef för räntor och valuta på Swedbank.

Riksbankens reporänta styr de rörliga boräntorna. Marknadsräntorna steg något sedan KPI-statistiken publicerats.

Riksbanken sitter fast i en kniptång när räntan borde höjas för att sänka inflationen och de rekordhöga inflationsförväntningarna som riskerar att fortplanta sig genom ekonomin i form av kompensationskrav. Men samtidigt dämpas konjunkturen vilket borde leda till sänkt ränta för att hålla temperaturen uppe i ekonomin. Det är inte lätt att sitta i Riksbankens styrande direktion just nu.

På måndagen underströk också vice riksbankschefen Barbro Wickman-Parak att Riksbanken tar allvarligt på de höga inflationsförväntningarna. Och den höga majsiffran riskerar att höja förväntningarna på framtida prisökningar ytterligare.– Det betyder rätt mycket. Det kommer att bli rubriker om att inflationen ligger på historiskt sett höga nivåer. Blickar vi framåt hösten kommer vi att få se ännu högre siffror. Nära fem procent kommer vi antagligen att få se, säger Handelsbankens chefsstrateg Peter Kaplan som räknar med en räntehöjning redan i juli och signaler om fler räntehöjningar.

Om en vecka kommer en ny mätning av inflationsförväntningarna från Prospera. Den kan bli avgörande för hur Riksbankens ska agera framöver.

Den som tror att det nu kommer en serie av räntehöjningar från Riksbanken bör fundera på att binda sin ränta, anser Tomas Pousette, chefsekonom på bolåneföretaget SBAB.– Marknaden prissätter nu rejäla höjningar från Riksbanken. Då börjar rörlig ränta se dyr ut. Då får man överväga att binda åtminstone en del av lånet, säger Pousette.

Men Pousette är inte säker på att det värsta räntehöjningsscenariot blir verklighet. Ett viktigt skäl bakom den höga inflationen är att oljepriserna stigit kraftigt.– Men de höga oljepriserna har också en avkylande effekt på konjunkturen. Och då behöver inte uppgången av de rörliga räntorna bli så väldigt kraftig, säger Pousette.– Och väljer man nu bunden ränta så riskerar man att låsa fast sig på en ganska hög räntenivå.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro