ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bolibompa som vapen

Emma Björkman · 15 Maj 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011
Nassim Al Fakir är en förebild för många barn.

Nassim Al Fakir är en förebild för många barn.


klar

Artikellänk är kopierad

Läs fler artiklar på Salongk.se
Läs fler artiklar på Salongk.se

TVÄRTOMLEKAR. I ”Bolibompa” leker man tvärtomleken – tjejerna leker med bilar och killarna med dockor. Är det ett bra sätt att komma åt könsroller bland barn? SalongK.se har pratat jämställdhetsideal med barnprogramledaren Nassim Al Fakir. Barnen ser honom som en kompis och förebild medan mammorna charmas av hans utstrålning. Nassim Al Fakir, 30, får hela familjen att bänka sig framför ”Bolibompa” i SVT. – Det är coolt att få vara med i barnprogramsdelen, för om du inte är ärlig fullt ut syns det igenom. Tittarna ledsnar och kommer inte att vilja se dig. Man måste även hela tiden leverera en massa idéer och kanske till och med tänka igenom dem lite grann. Till slut kommer man in i det där tänket att man vet vad som är bra genus och inte, förklarar han. SVT och ”Bolibompa” har en jämställdhetspolicy som ska avspeglas i programmen. Hårdraget kan man säga att ”Bolibompa” ibland visar upp ett tvärtomideal gentemot hur det ser ut i samhället. De manliga programledarna är stereotypt kvinnliga och vice versa.– Om man i ”Bolibompa” fortsätter med att killen leker med dockor och tjejen leker med bilarna fast ni tycker att det är jättedumt för att det inte ser ut så på riktigt, kanske det blir bra på sikt. För vad händer om tio år när barnen som tittade på oss växer upp? Då kanske det här finns någonstans i deras bakhuvuden. Jag tror att man i längden kan påverka jämställdheten med små medel, menar Nassim Al Fakir.

Själv är Al Fakir uppvuxen i en jämställd miljö. I dag använder han sitt ursprung och sig själv som medel för att påverka jämställdheten. –  Jag har alltid varit ”den andra”. Innerst inne i alla fall. Utåt sett ser jag väl ut som en svensk-europé, men jag har ett utländskt namn. Nu är jag på sätt och vis en förebild för barn och då måste jag tänka på hur jag ser ut och vad jag gör. Det kanske påverkar något barn, eller kanske till och med deras föräldrar. Står jag för det jag är på så sätt att jag kan ha en rosa tröja och vara säker i mig själv?

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro