ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bombattentat mot åklagare

TT · 20 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En lägenhetsdörr sprängdes på Stamkullevägen i Trollhättan vid sjutiden på tisdagsmorgonen, skriver TTELA på sin hemsida.Den kraftiga smällen hördes i stora delar av staden.Enligt Trollhättepolisens operative chef, Jack Lennartsson, var det tomt i huset vid smällen och ingen människa kom till skada.Tekniker är nu på väg från Göteborg för att börja en undersökning.– Det var folk som hörde en kraftig smäll och sedan fick vi leta oss fram till ett radhus, säger polisens presstalesman Björ Blixter till TT.

Bostaden tillhör en åklagare, skriver Göteborgs-Posten på nätet.– Det är ingen vacker syn, säger förundersökningsledaren Thord Haraldsson vid länskriminalpolisen till tidningen.

"Oerhört allvarligt"

– Det är en åklagare som jobbar mot en viss typ av kriminalitet, så det är inte slumpen som gör att detta riktar sig mot just henne, säger polisens presstalesman Björ Blixter till TT. Han vill inte säga något om åklagarens identitet eller var hon är placerad inom åklagarmyndigheten, utom att hon jobbar inom Västra Götaland.Polisen är på plats och gör teknisk undersökning av den sprängda dörren.– Det här är oerhört allvarligt, det är ett angrepp på hela samhället, demokratin och hela rättsapparaten, säger Björ Blixter.

Riksåklagaren på väg

– Riksåklagaren håller på att informera sig om läget. Han är på väg ner till Göteborg för att få mer information och även för att vara till stöd för den personal som finns där, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten. Enligt henne är det mycket ovanligt med den här typen av händelser.– Det finns undersökningar som Brå har gjort som visar att ungefär tio procent av alla åklagare på något sätt känner sig hotade då och då eller någon gång. I första hand brukar det handla om verbala hot eller en känsla. Men att hoten sedan omsätts i praktiken är oerhört ovanligt, säger Karin Rosander.

Åklagaren utredde mc-gängÅklagaren som drabbades av sprängattentatet har bland annat drivit mål om mc-relaterad brottslighet. Förra året åtalade hon en 27-årig man för grovt övergrepp i rättssak. Mannen utpekades av åklagaren som president för en lokalavdelning av den kriminella mc-klubben Bandidos.

Åklagaren vars hem utsatts för ett sprängattentat befinner sig för närvarande på annan ort.– Huruvida hon återvänder till Trollhättan är ett beslut som ligger på henne och på vår bedömning av situationen, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson till TT. Tidigare på morgonen utlöstes ett automatlarm på tingsrätten i Vänersborg. När räddningstjänsten kom till platsen kunde man konstatera att det inte var något brand, och polisen ser i nuläget ingen koppling mellan de två händelserna.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro