ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bomben hittas av svängande fingrar

Erik Olausson · 29 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Thomas Parker och Sara Ghatnekar Nilsson är två av fem som arbetar på Nems i Lund. Bakom nanometerfingertekniken står Andrej Litwin och Lars Montelius.

Thomas Parker och Sara Ghatnekar Nilsson är två av fem som arbetar på Nems i Lund. Bakom nanometerfingertekniken står Andrej Litwin och Lars Montelius. Foto: Erik Olausson


klar

Artikellänk är kopierad

En extremt känslig detektor för sprängmedel eller sjukdomsmolekyler i ut-andningsluft. Det är möjliga tillämpningsområden för Lundbolaget Nems nya nanoteknologi.I vilande tillstånd ser Nems patenterade struktur mest ut som en rad med grillgafflar lagda omlott. Men nanometerfingrarna i plast är överdragna med metall och böjer sig när man lägger spänning över dem. Med rätt spänning sätts fingrarna i resonanssvängning.– Men om det fastnar molekyler på fingrarna förändras deras vikt och därmed också deras resonansfrekvens, säger Nems vd Thomas Parker.

Genom att utnyttja att ämnen fastnar olika lätt på olika material kan nanometerstrukturen skräddarsys för att detektera önskad substans. Och eftersom fingrarna är så små räcker det med en handfull molekyler för att resonansfrekvensen ska förändras och detektorn ge utslag.Åtminstone i teorin. Sedan Nems utveckling satte fart 2006 har bolaget hållit låg profil medan man jobbat på att få det hela att fungera även i praktiken. En första prototyp med en guldbelagd sensor som detekterar kolvätet tiol har just blivit klar.– Nu letar vi efter en partner som vill ta tekniken vidare. Nästa steg i utvecklingen bör tas tillsammans med någon som har en specifik applikation i tankarna, det vill säga ett svar på frågan vad man vill detektera, säger Thomas Parker.

Medans Nems letar en lämplig industriell partner fortsätter utvecklingen av nanometerstrukturen.– Vi tittar exempelvis på att bygga kondensatorer med variabel kapacitans för mikroelektronik, säger bolagets teknikchef Sara Ghatnekar Nilsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Olausson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro