ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bombhot mot kungabesök i Karlstad

Metro-TT · 22 Aug 2013
Uppdaterad 22 Aug 2013

klar

Artikellänk är kopierad

I ett handskrivet brev hotar en grupp som kallar sig ”Anders Behring Breivik Sympatigrupp Norra Europa” med att detonera en stor bomb vid kungaparets besök i residenset i Karlstad, skriver Nya Wermlands Tidningen, som fått ta emot brevet. Brevskrivaren eller brevskrivarna beskriver i detalj hur sprängningen ska gå till. Anledningen till detta skriver de är att de inte räknar med att polisen är tillräckligt effektiv för att hindra dådet. Gruppen tar också på sig mordet på Olof Palme och skriver att deras nästa mål är homosexuella. 

- Jag kan bekräfta att ett hot mot kungaparet har inkommit, säger Stefan Wickberg, informatör på Värmlandspolisen.

Brevet, som NWT publicerar på sin sajt, är skrivet på bristfällig engelska.

"En död kung och drottning är en bra kung och drottning", skriver gruppen i brevet.

Dagens besök i Karlstad görs som en del av en rundresa i Sverige i samband med kungens 40 år på tronen. Programmet består bland annat av en båtresa på Klarälven och tal på Stora torget.

- Vi måste ta det på fullaste allvar. Man har uppgivit hur bomben ser ut, var den ska sprängas och att den ska sprängas i ett fordon. Och man utger sig för att vara en grupp som ser Anders Behring Breivik som sin ledare, säger Rolf Sandberg, polismästare i Karlstad, till TT.

Vad vidtar ni för säkerhetsåtgärder?

- Eftersom vi skulle ha ett kungabesök hade vi redan ett visst säkerhetspådrag. Men nu utökar vi avspärrningarna för fordon, vi har tagit hit bombgruppen, vi har varit i kontakt med Säpo och våra egna tekniker och underrättelsefolk jobbar med det här, säger Sandberg.

Brevet är inte poststämplat och polisen undersöker nu hur det inkom till NWT.

Bör allmänheten känna någon oro?

- Nej, det finns inga farligheter. Men om man vill se kungen tala ska man komma till fots eller cykla, och inte ha med sig något fordon eftersom stora delar av staden är avspärrad, säger Rolf Sandberg.

- Dagens program kommer att genomföras som tänkt, om inte säkerhetspolisen gör någon annan bedömning.

Känner ni till den grupp som står som avsändare?

- Nej, det är ingenting som vi känner till sedan tidigare. Det kan vara en tok som har skrivit det här. Men i och med att vi har kungen och drottningen på besök så måste vi hantera det därefter.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro