ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Boomen är över – färre jobb att söka

Anders Göransson · 13 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Första tecknen på en avmattning på arbetsmarknaden

klar

Artikellänk är kopierad

Boomen på arbetsmarknaden verkar vara över. För första gången på länge minskar antalet nyanmälda jobb.– Det kan vara första tecknet på en avmattning på arbetsmarknaden. Sedan kan det dröja bortåt ett år innan det märks som ökad arbetslöshet, säger Hans Tydén, utredare på Ams.Om 2007 var ett superår för arbetsmarknaden börjar 2008 betydligt sämre. Visserligen var arbetslösheten 1 procentenhet lägre än i januari i fjol, 3,5 procent. Men det som oroar är att tillströmningen av nya jobb minskar. I januari anmäldes 73 200 nya jobb. Det är visserligen en relativt hög nivå, men är ändå drygt 1 500 färre än samma månad i fjol.

Minskningen sker bland annat inom handeln, de personliga tjänsterna, byggjobben och delar av industrin. En märkbar nedgång har skett av antalet utlysta feriejobb.– Det kan vara så att arbetsgivarna vill avvakta konjunkturutvecklingen innan de bestämmer sig för hur de ska göra med personal i sommar, säger Hans Tydén.

Även platsannonseringen på internet minskade kraftigt i januari, enligt rekryteringsföretaget Monster.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro