ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Boprisfallet fortsätter – på samma nivå som 2015

Malin Jansson · 14 Feb 2018
Uppdaterad 14 Feb 2018
Lägenheter på Kungsholmen i centrala Stockholm.

Lägenheter på Kungsholmen i centrala Stockholm. Foto: Shutterstock


Hösten präglades av breda boprisfall – en trend som ser ut att fortsätta under 2018. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. I Stockholmsområdet är priserna nu nere på samma nivå som under 2015.

klar

Artikellänk är kopierad

Prisraset på bostadsmarknaden fortsätter. I jämförelse med januari förra året har priserna på bostadsrätter sjunkit med 4 procent, visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Brantast är fallet i centrala Stockholm – där har bopriserna backat med 8 procent under samma period. I dag kostar en bostadsrätt i Stockholm i genomsnitt 86 553 kronor per kvadrateter – ungefär lika mycket som de gjorde under 2015, enligt Svenska Dagbladet. 

Störst var prisfallet dock under hösten och Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, kan därför urskilja en viss dämning i nedgångstakten.

De senaste tre månaderna har har priserna sjunkit med 7 procent i Stockholm – men under januari månad backade de enbart med 1 procent, vilket är i linje med riket i stort. I Storstockholm skedde ingen minskning av priserna överhuvudtaget under januari.

– Tittar vi på månadssiffrorna kan vi skönja en viss dämpning av nedgångstakten även om den allmänna trenden är fortsatt negativ, säger han i ett pressmeddelande.

Samtidigt finns också stora regionala skillnader. Knappt hälften av landets 21 län har en positiv årsutveckling där spännvidden är från minus 15 procent till plus 10 procent. Malmös boprisutveckling sticker ut i jämförelse med de andra storstäderna med en uppgång på 6 procent i de centrala delarna.

I centrala Göteborg har priserna på bostadsrätter sjunkit med 1 procent i jämförelse med för ett år sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro