ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Borätterna i Stockholm har rasat 20 procent

Marijana Dragic · 16 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Mäklarna varnar nu för att bostadsrätterna i innerstaden sjunkit med upp till 20 procent – långt i från de 4 procent som officiellt är sagt. 

Mäklarna varnar nu för att bostadsrätterna i innerstaden sjunkit med upp till 20 procent – långt i från de 4 procent som officiellt är sagt.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Anders Thorell, vd för Bjurfors.
Anders Thorell, vd för Bjurfors.

Officiellt har bostadsrättspriserna i Stockholms innerstad sjunkit med 4 procent de senaste tre månaderna. Men verkligheten är mycket värre varnar mäklarna.– Det handlar snarare om 20 procent, säger Niklas Berntzon, mäklare på Sight.se.Mäklarstatistikens senaste sammanställning kritiseras nu av branschen.

Uppgifterna hade varit mer verklighetstrogna om också stoppade och ogenomförda köp hade redovisats. Detta är numera mäklarnas vardag.– Det är de bästa lägenheterna som säljs nu, och deras prisläge har inte förändrats nämnvärt.

När säljarna sedan tittar på statistiken får de en orealistisk bild av prisläget och då uppstår många dödlägen, fortsätter han.– Rörligheten i bostads­marknaden kräver också färskare uppgifter, menar Bjurfors vd Anders Thorell.– Bara under förra veckan kunde våra mäklare se en kraftig nedgång i priser.

Framtidsutsikterna för säljare är ännu dystrare och Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid KTH uppmanar dem att acceptera de numera lägre buden.– Först då kommer det att bli snurr på bostads­marknaden. Priserna kommer dessutom att sjunka ytterligare 20 procent innan vi ser en uppåtkurva.

Bakom Mäklarstatistiken finns bland andra Svensk Fastighetsförmedlings vd Peter Pütsep.– Det här är rent tyckande från deras sida och deras underlag är inte tillräckligt underbyggt.

klar

Artikellänk är kopierad

Marijana Dragic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro