ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Borg bromsar

Anders Göransson · 17 Aug 2011
Uppdaterad 17 Aug 2011
Finansminister Anders Borg (M) och regeringen backar om de utlovade skattesänkningarna. Anledningen är oron i världsekonomin.

Finansminister Anders Borg (M) och regeringen backar om de utlovade skattesänkningarna. Anledningen är oron i världsekonomin.


De utlovade skattesänkningarna dröjer. Finansminister Anders Borg (M): Vi skulle riskera ett underskott. 100 till 700 kronor per hushåll uteblir.

klar

Artikellänk är kopierad

Löntagare och pensionärer får vänta på de utlovade skattesänkningarna. Regeringen backar och skjuter upp såväl det femte jobbskatteavdraget som sänkt skatt för pensionärer och höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt. Orsaken: Osäkerheten i världsekonomin. – Om vi genomfört förslagen så skulle vi riskera att hamna nära balans eller rentav i underskott, säger finansminister Anders Borg (M). Genom att lägga skattesänkningarna på is sparar staten totalt 17,3 miljarder kronor nästa år. För de flesta pensionärer betyder det att ett tillskott på omkring en hundring i månaden uteblir. Hushåll där båda arbetar missar 400–700 mer i plånboken. Enligt regeringen är ambitionen fortfarande att genomföra förslagen under mandatperioden. Men det är inget löfte, utan en ”ambition” som ska förverkligas om det finns ekonomiskt utrymme. Ändå finns det, enligt regeringen, utrymme för satsningar i höstens budget. Vilka det blir avslöjar möjligen statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i sitt sommartal på lördag.

SÅ HÄR PÅVERKAS DU:

Billigare boende     Många bedömare tror att räntorna kommer att höjas långsammare än vad Riksbanken tidigare aviserat. Positivt för dem med bolån. Samtidigt tenderar priserna att falla något. Riskfyllt sparande     Börsraset – som fortsatte i går – gör att sparandet i aktier och fondandelar minskat kraftigt i värde. Om räntorna blir lägre går inte heller sparräntorna upp. Pensionärer får vänta     Skattesänkningen för pensionärer skjuts upp. Dess-utom finns risk att det stora börsfallet och en kraftig konjunkturnedgång leder till sänkta pensioner från 2013.Trögt på jobbfronten     Risk finns för att åter-hämtningen på arbetsmarknaden stannar upp när farten i ekonomin bromsas upp. Hur allvarligt det slår är svårt att säga i nuläget.Priser kan gå ner     Ekonomisk oro brukar leda till minskad efterfrågan och press nedåt på priserna. Olje- och bensinpriset har redan börjat falla. På sikt kan även priserna i handeln påverkas.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro