ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Borg: Sätt tryck på kommunerna att bygga”

Anders Göransson · 6 Feb 2014
Uppdaterad 10 Feb 2014

Samtliga kommuner i Stockholms län måste bidra till bostadsbyggandet – det håller inte att somliga bromsar. I en intervju med Metro uppmanar finansminister Anders Borg (M) till skärpning, och lovar i gengäld enklare byggregler och snabbare beslut från myndigheterna.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi från statens sida måste fundera på hur vi ska sätta mer tryck på alla Stockholmskommuner att vilja bygga, det är oerhört centralt. Stockholms stad vill, Solna vill, Sundbyberg vill – men det byggs för lite i kommuner som exempelvis Danderyd och Lidingö, säger Anders Borg.
– Vi från statens sida måste fundera på hur vi ska sätta mer tryck på alla Stockholmskommuner att vilja bygga, det är oerhört centralt. Stockholms stad vill, Solna vill, Sundbyberg vill – men det byggs för lite i kommuner som exempelvis Danderyd och Lidingö, säger Anders Borg.Foto: Urban Brådhe

Den snabba inflyttningen till Stockholms län gör att det behövs närmare 16 000 nya bostäder om året fram till 2030, enligt länsstyrelsen. I vissa kommuner byggs och förtätas det för fullt - men i andra går det mycket trögare.

– Vi från statens sida måste fundera på hur vi ska sätta mer tryck på alla Stockholmskommuner att vilja bygga, det är oerhört centralt. Stockholms stad vill, Solna vill, Sundbyberg vill – men det byggs för lite i kommuner som exempelvis Danderyd och Lidingö, säger Anders Borg.

Han menar att alla kommuner måste ta sitt ansvar för länets bostadsförsörjning, jobba fram mark, ligga på bostadsbolagen och se till att de verkligen utnyttjar sina markanvisningar och bygger både hyres- och bostadsrätter.

Anders Borg tror mycket på modellen som användes i uppgörelsen om utbyggd tunnelbana, där staten bidrar med delfinansiering av infrastrukturen mot att de berörda kommunerna lovar att bygga bostäder, totalt 78 000 lägenheter.

– Det kanske man kan göra på fler områden – länka infrastruktur med byggnation.

Staten kan även bidra med att lätta på regelverket. Anders Borg nämner bullerreglerna som exempel.

– Jag tror inte man ska leva i en bullrigare miljö inne i lägenheterna, men man kanske kan acceptera att det är buller utanför. Ska vi kunna hjälpa studenter och ungdomar att få lägenheter byggda som inte är superdyra, då måste vi acceptera att man bygger i lite annorlunda lägen.

Förutom nya bullerregler, som kommer i vår, undersöker regeringen möjligheten att minska antalet sakägare i samband med byggprocessen. Det handlar i praktiken om att få ned antalet överklaganden. Samtidigt ska myndigheterna bli snabbare och bättre samordnade i sina beslut.

– Det kan inte vara rimligt att det tar fyra år från start till målgång i Sverige när man i både Finland och Tyskland kan göra det mycket, mycket snabbare.

Anders Borg vill också ta bort hindren som finns för att använda jordbruksmark i storstadsnära områden till bostadsbyggande.

– Jag tycker de tycker de är orimliga. Vi behöver ha jordbruk, men vi kanske inte måste ha det i direkt anslutning till storstäderna.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro