ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Borgerlig bloggkampanj mot Lars Danielsson

David Baas · 18 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Oklarheterna om vad Lars Danielsson gjorde på flodvågskatastrofens första dygn har skapat ryktesspridning på landets bloggar.

När de traditionella medierna rapporterar om Danielssonhärvan utifrån KU-förhör och JO:s granskning har flera bloggar spridit rykten om vad de tror att Danielsson egentligen gjorde på annandagen.

Ryktesspridningen kommer främst från borgerliga bloggare, visar nyhetsmagasinet Fokus kartläggning i det kommande numret.

KÄRLEKSAFFÄR MED DEPARTEMENTSRÅD Det vanligaste ryktet är att Danielsson har en kärleksaffär med departementsrådet Helen Eduards och att han tillbringade annandagen 2004 med henne i stället för att jobba.

Johanna Nylander, riksdagskandidat för folkpartiet, var en av de första att plocka upp ryktet när hon skrev om det på sin blogg i februari i år. – Jag tyckte att det var viktigt att folk fick veta vad han gjorde och det ryktet verkade så trovärdigt, säger hon till Metro och tillägger att hon fick höra det från en journalistkälla.

••Har du själv gjort några efterforskningar för att se om ryktet stämmer? – Efteråt har jag fått flera uppgifter om att det är så. Det finns ett rykte i regeringskretsar om att Danielsson och Eduards har en affär.

BORGERLIGA BLOGGARE Ryktet tog verkligen fart när stora borgerliga bloggare som Johan Norberg och Dick Erixon tog upp historien.

– Det är väldigt klantigt av en person i den ställningen att inte ge klara besked. Det är något annat än bara slarv och då ger den här otrohetsfrågan en logisk förklaring, säger Dick Erixon till Metro om varför han förde ryktet vidare.

– Det är Danielsson själv som håller liv i grundfrågan. Men eftersom journalisterna inte kan skriva om det i tidningarna, så kan man skriva om det på bloggarna i stället, säger Erixon. Helen Eduards förnekar själv i Fokus att hon och Danielsson har en kärleksaffär. – Jag har i dagsläget inte och har heller aldrig haft ett kärleksförhållande med Lars Danielsson. Vi har aldrig haft något annat än en strikt professionell relation, säger hon till Fokus.

••Vad gjorde du på annandag jul 2004? – Jag var ledig från arbetet. På eftermiddagen reste jag på semester till Turkiet tillsammans med en väninna, säger hon och tillägger att hon valt att bemöta ryktet i Fokus eftersom hon tycker att det är kränkande.

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro