ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Boris Johnson avgår: Drömmen om brexit håller på att dö

TT · 9 Jul 2018
Uppdaterad 9 Jul 2018
Storbritanniens avgående utrikesminister Boris Johnson varnar för semi-brexit.

Storbritanniens avgående utrikesminister Boris Johnson varnar för semi-brexit. Foto: TT


Premiärminister Theresa Mays brexit-strategi leder till ett "semi-brexit" och en kolonistatus för Storbritannien under EU, varnar avgående utrikesministern Boris Johnson som kom med sitt avskedsbesked kort efter brexitministern David Davis.

klar

Artikellänk är kopierad

”Brexit borde ha handlat om möjligheter och hopp. Det borde bli en chans att göra saker annorlunda… Den drömmen håller på att dö, kvävd av onödigt självtvivel”, skriver Johnson i sitt avskedsbrev till May.

Han hänvisar till att han med gott samvete inte kan ställa sig bakom den brexitplan som kabinettet enades om i fredags, utan orden ”fastnar i halsen”.

Beskedet kom bara timmar efter det att Davis formellt lämnat regeringen. Det var inget enkelt beslut att fatta för utrikesministern, säger Johnsons politiske sekreterare Conor Burns till BBC.

Missnöje med plan

Det var i söndags som David Davis lämnade in sin begäran om avsked, två dygn efter att kabinettet enats om en plan för hur Storbritanniens ekonomiska band med EU ska behållas efter landets utträde ur EU. May förordar en så kallad mjuk brexit, till skillnad från Davis.

– Han hoppades nog att det under veckan skulle finnas möjligheter att ändra i överenskommelsen, men under helgen förstod han att den möjligheten inte skulle finnas, säger Matt Cole, historiker och statsvetare vid University of Birmingham.

David Davis och Boris Johnsons avgångar försätter Storbritannien i en rejäl regeringskris och premiärminister Theresa May i en mycket svag position. Cole bedömer det dock som osannolikt att May kommer att avgå av egen maskin. Och för att kunna utmana May måste anhängarna av en så kallad hård brexit organisera sig mer effektivt än i dag.

David Davis säger dock till BBC att han fortsatt stöder May i hennes ledarskap och att han inte uppmuntrar andra att utmana henne.

Johnson nyckelfigur

– Avhoppen har bekräftat svårigheterna för premiärministern. Vi vet att de funnits där, och nyckeln till att det varit en så svår beslutsgång för regeringen är risken för avhopp och nu har det blivit verklighet. Men helt uppenbart är Johnsons det viktigaste – vi får nu avvakta vad Johnson säger, vad han indikerar med sin avgång, sade John Curtice, en av Storbritanniens ledande politiska experter och professor vid universitet i Strathclyde, till TT tidigare under måndagen.

Samtidigt kommer avgångskrav mot May från annat håll. John McDonnell, Labourpartiets finanspolitiska talesperson, har twittrat krav på Mays avgång. Själv säger May att hon kommer att ta strid emot alla försök att utmana hennes ledarskap.

– Hon ger inte intryck av att vara en person som avser att avgå, säger John Curtice.

Sent på måndagen hölls en träff mellan premiärministern och parlamentsledamöter från det egna Torypartiet som befarats kunna leda till en intern omröstning om förtroende för May. Premiärministern vägrade att ge en kommentar i samband med att hon lämnade mötet.

Ihärdig brexitförespråkare

David Davis har varit minister med ansvar för det brittiska EU-utträdet sedan 2016. Han har enligt uppgift hotat att sluta flera gånger tidigare, med hänvisning till Mays sätt att hantera frågan. Avhoppet var ändå oväntat. May tycktes under mötet i fredags ha övertygat de flesta, inklusive Davis, om att stödja hennes plan om att behålla ett nära handelssamarbete med EU.

Davis ersattes under måndagen av den 44-årige EU-skeptikern Dominic Raab, som fram tills nu varit bostadsminister. Han är en ihärdig brexitförespråkare, men har fördelen av att inte vara en högprofilerad medlem av kabinettet, konstaterar Matt Cole.

– Men om Raab klarar att stå emot kommande veckors troliga turbulens, det återstår att se.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro