ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Boris Johnson vill ha nyval – därför är Storbritanniens premiärminister så kontroversiell

Sophie Tanha, Jesper Lindqvist · 7 Jun 2019
Uppdaterad 4 Sep 2019
Boris Johnson har en hel del att ta tag i under sin först tid som premiärminister.

Foto: TT


Toppskiktet i Storbritanniens regering är inte nöjda med Boris Johnson, nyutnämnd premiärminister. Nu lämnar flera ministrar sina poster i protest. Men hur kommer den gamla stormakten i väst att se ut under Johnsons styre?

klar

Artikellänk är kopierad

Han har suttit som borgmästare i London under två perioder, en unik framgång för en konservativ politiker i den liberala huvudstaden. Nu har Boris Johnson valts till partiledare för konservativa Tories, vilket innebär att han också blir Storbritanniens nästa premiärminister.

Men hans tid som utrikesminister under mellan 2016 och 2018 kantades av skandaler. Vid ett tillfälle kallade han kontinenten Afrika för ”det där landet”. En annan gång utsatte han en brittisk medborgare för fara när han sa att hon varit i Iran för att lära ut journalistik, vilket iranska regimen fängslade henne för.

I själva verket var hon där som turist.

Justitieministern och finansministern avgick i protest

De många klavertrampen har gjort att förtroendet för Johnson bland de egna partikamraterna inte har varit på högsta nivå under kampanjen mot att bli ny partiledare, tillika premiärminister. Flera framträdande ministrar gick så långt att de i ett tidigt skede deklarerade att de skulle lämna sina poster om Boris Johnson blev vald.

Johnson blev vald – och flera av ministrarna höll sina löften.

Helgen innan valet bekräftade justitieminister David Gauke att han skulle lämna regeringen om Johnson valdes, på grund av dennes syn på EU-utträdet. På måndagen, dagen innan omröstningen, meddelade även Alan Duncan, biträdande minister vid utrikesdepartementet, att han skulle avgå. Duncan hade samma post i regeringen när Johnson var utrikesminister 2016-2018, men på Twitter skriver han att han ville föregå omröstningen för att skapa handlingsutrymme åt sig själv.

Detsamma blev ödet för Philip Hammond, som även han fullföljde sitt utlovade löfte och avgick, med det nyuppsatta målet att bekämpa en Brexit utan avtal.

Även biståndsminister Rory Stewart samt Anne Milton, statssekreterare vid utbildningsdepartementet, lämnade in sina avskedsansökningar till följd av Boris Johnsons utnämning.

”Som jag ser det finns det bara ett sätt att leva upp till resultatet från 2016 års folkomröstning, och det är att lämna EU med ett avtal. Utan ett sådant fruktar jag för vårt lands välstånd, säkerhet och enighet”, skriver David Gauke i sin avskedsansökan.

Politiskt skicklig utan ideologi

Statsvetaren Nicholas Aylott, verksam vid Södertörns högskola, är expert på brittisk politik, och menar att Boris Johnson – trots allt kritik – är långt ifrån en duvunge i politiska sammanhang.

– Han är känd som en färgstark och rolig karaktär, som har förmågan att bli populär och vinna val. Han har politisk talang, man kan till och med prata om karisma, säger han.

Men, Boris Johnson har också en del svagare sidor, något som blev tydligt när han kom ut som Brexit-anhängare.

– Han betraktas som opportunistisk och även cynisk. Han har inte direkt någon politisk ideologi eller filosofi. Det var långt ifrån självklart att han skulle vara för Brexit, säger Nicholas Aylott och berättar om en känd historia:

När Boris Johnson skulle bestämma sig om han var för eller emot Storbritanniens utträdande ur EU skrev han två artiklar. En som motiverade beslutet att rösta mot Brexit i folkomröstningen, och vara kvar i EU. Den andra artikeln motiverade varför man skulle rösta för Brexit. Efter att ha skrivit båda artiklarna bestämde han sig för att satsa på Brexit.

– Visst, det kan vara ett sätt att resonera och komma fram till beslut, men det visar också på en ganska extrem form av pragmatism.

Nicholas Aylott är expert på brittisk politik. Foto: Anna Hartvig/SH
Nicholas Aylott är expert på brittisk politik. Foto: Anna Hartvig/SH

Likheter och skillnader med Trump

Nicholas Aylott suckar när frågan om huruvida Johnson liknar amerikanska presidenten Trump kommer upp. Är det bara frisyren som får många att dra parallellen?

– De är lika till en viss grad, de pratar inte som vanliga politiker, de kan båda vara ganska kaxiga och fräcka, och båda kan vara slarviga med fakta och den politiska verkligheten. Men man ska vara försiktig med den jämförelsen, tycker jag.

Under sitt tre dagar långa besök i London uttryckte sig Donald Trump positivt om Boris Johnson och sa att han skulle göra ett bra jobb som premiärminister:

– Jag gillar honom. Jag har alltid gillat honom. Jag vet inte om han kommer att bli vald, men jag tycker att han är en väldigt bra man, en väldigt begåvad person, sa amerikanska presidenten till tidningen The Sun.

Som respons på det har en politisk aktivistgrupp projicerat en video från 2015 på landmärket Big Ben där Boris Johnson förolämpar Trump och säger att han inte passar som president.

– Man kan inte påstå att Johnson har tryckt på samma knappar som Trump har gjort när det gäller migration eller integration. Johnson har väldigt sällan försökt inflammera den här typen av diskussion eller säga saker som kan tolkas som rasistiskt. De är båda lite frispråkigare än vanliga politiker, men den finns gränser för den här jämförelsen, säger Nicholas Aylott.

Snabbt och dramatiskt

Hur tror du att han kommer styra landet?

– Det skulle bli ett Storbritannien med snabb och hög dramatik, eftersom han håller på att lova någonting som i nuläget verkar vara politiskt omöjligt att leverera, nämligen att lämna EU den 31 oktober. Hur det skulle gå tillväga är oklart, det är mycket osannolikt att EU går med på att omförhandla villkoren för Brexit. Men det enda som en tydlig majoritet i brittiska parlamentet gått med på är att Storbritannien lämnar utan avtal.

Nicholas Aylott ser två möjliga scenarion framför sig när Boris Johnson tar över rollen som partiledare för de konservativa, och därmed blir premiärminister. Antingen försöker han få igenom en Brexit utan avtal, då blir han omedelbart nedröstad av en majoritet i parlamentet och hans tid som premiärminister blir otroligt kortvarig. Eller så utlöser han nyval, vilket inte kan uteslutas helt trots att det enligt opinionsmätningar visar att hans parti då riskerar att förlora.

– Oavsett hur han gör måste han ha en plan för att leverera det han nu lovat. Och vi vet inte vad den planen är, säger Nicholas Aylott.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro